kalocsa

2018.09.28. 17:33

Ebadó kivetésével kezelnék a problémát

Ha csak rajtuk múlna, a kalocsai kutyamenhelyet működtető Összefogás az Állatokért Közhasznú Alapítvány biztosan bevezetné Kalo­csán és a környező településeken az ebadót, hogy az érintett gazdák (nem vethető ki mindenkire) éves szinten nagyjából hatezer forintot fizessenek az önkormányzatoknak. A város aztán kóbor kutyák befogására, a menhely által eddig önkéntesen vállalt feladatok elvégzésére fordíthatná az összeget.

Gábor János

Békési Marianna, az alapítvány kuratóriumának elnöke

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

– Már tíz éve oldjuk meg Kalocsa és környéke kóborkutya-kérdését. Mostanra eljutottunk addig, hogy egyes önkormányzatok, jegyzők, hatóságok közreműködése nélkül nem fogjuk tudni tovább csinálni – magyarázta Békési Marianna. A kuratórium elnöke felvetette: sokan váltak könnyelművé a menhely eddigi stabil működése miatt. Vannak, akik „megszokták”, hogy a menhely majd elviszi a kölyköket, ezért nem is foglalkoznak az ivartalanítással, csak kiteszik a szaporulatot egy feltűnő helyre és részükről letudva a probléma. – Ahonnan elhozunk egy kutyát, utána lesz a helyén öt – mutatott rá.

A fent leírt gyakorlat – az állat szándékos elhagyása egyébként kimeríti az állatkínzás bűncselekmény elkövetését és börtönbüntetést vonhat maga után: „állattartóként, háziasított emlősállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő” – írja a büntető törvénykönyv 2004. évi X. törvény 2013-as módosításának 244. parag­rafusa.

Békési Marianna, az alapítvány kuratóriumának elnöke
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

A szervezet nem tudja a végtelenségig finanszírozni a befogásokat: naponta 5–20 lakossági és hetente 3–4 önkormányzati bejelentést kapnak, miközben szeptemberben eddig csak négy örökbefogadásuk volt, szóval a helyzet lényegében már most is tarthatatlan. Ráadásul nem az ő dolguk lenne a kóbor kutyák befogása, ez részükről csak vállalt feladat, hangsúlyozta Békési Marianna, hiszen kötelezően az önkormányzatoknak kellene megoldani. A lehetőségeket kutatva végeztek egy nem reprezentatív felmérést a közösségi oldalukon: néhány száz szavazat érkezett, 93 százalékos igennel, az ebadó bevezetésére, vagyis az oldaluk követői elfogadnának egy ilyen hozzájárulást. Társadalmi és önkormányzati támogatás nélkül ugyan nem lehet kivetni egy új adónemet, viszont szeretnék beemelni a témát a közbeszédbe, hogy egyszer sikerüljön.

Almát, a féléves szukát a gyepmestertől mentették meg
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

– Nagyon megosztó téma, de azt azért érdemes tudni, hogy rengeteg kutya kivételt képez az ebadó alól: például amelyik ivartalanított, vagy tőlünk örökbefogadott, akkor ugye eleve ivartalanított, valamint a munkakutyák, törzskönyvezett magyar fajták – sorolta a teljesség igénye nélkül a kuratóriumi elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában