apostag

2018.08.25. 20:00

Aranydiplomás pedagógusát köszöntötte a települése

Nagy Istvánné Annuska a helyi általános iskolában magyart és történelmet tanított 28 évig, mellette a helyi közéletben is aktívan részt vett. A köztiszteletben álló pedagógusnak a Szent István-napi ünnepség keretében nyújtotta át aranydiplomáját az Apostagi Nagy Lajos Általános Iskola jelenlegi igazgatója, Dudla Erzsébet.

Lencsés P. Anna

Nagy Istvánné a diplomáját 1968-ban kapta meg, most aranydiplomáját vehette át

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Lencsés P. Anna

– Mindig is tanár szerettem volna lenni, gyermekkoromtól erre készültem – idézte fel az apostagi születésű jubiláló pedagógus. – Mivel édesanyám egyedül nevelt édesapám korai halála miatt, a gimnázium után nem volt lehetőségem nappali főiskolára menni, így képesítés nélküli nevelőként helyezkedtem el a közeli településen, Solton. A következő évben sikeresen bejutottam a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola magyar–történelem szakára, amelyet munka mellett végeztem el. A diplomát 1968-ban kaptam meg. 1971-ben hazajöttem Apostagra, itt éltünk a férjemmel és a lányommal, és itt, a helyi általános iskolában tanítottam a nyugdíjig – elevenítette fel a kezdeteket Nagy Istvánné Annuska.

A tanárnő szívesen idézi fel azt a sok-sok élményt, örömteli pillanatot, vagy nehézséget, amelyet hosszú pályafutása alatt átélt. Minden szavából kicseng a pálya, a gyerekek iránti elkötelezettség, szeretet. Sorolja, milyen módszerekkel érte el azt, hogy tanítványai közül sokan mind a mai napig szívesen emlékeznek óráira, hogyan adta át nekik a történelem, az irodalom és a magyar nyelv szeretetét. Jó szívvel gondol vissza az iskolai ünnepélyek, megemlékezések szervezésére, az iskolai könyvtári munkára, a szabadidős programokra, kirándulásokra, táborokra. Öröm és megtiszteltetés volt számára, amikor kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként 1983-ban Miniszteri Dicséretet kapott.

Nyugdíjba vonulása után a település neves írójának, Nagy Lajos kultuszának ápolását tűzte ki célul. Az Apostagiak Baráti Körének és a Nagy Lajos Baráti Társaságnak a tagjaként vetélkedőket állított össze gyermekeknek, felnőtteknek felolvasóesteket szervezett, dramatizált jeleneteket készített az író regényei­ből, így próbálta őt közelebb vinni az emberekhez. Apostag helytörténetének kutatásában is jelentős eredményeket tudtak felmutatni, Babucsik Pál tanár kollégájával összefogva. Értékes írásai rendszeresen megjelentek az Apostagi Napló hasábjain.

Nagy Istvánné a diplomáját 1968-ban kapta meg, most aranydiplomáját vehette át
Fotó: Lencsés P. Anna / Petőfi Népe

Nagy Istvánné Annuska élete során sokat adott az apostagi közösségnek. A kedves, mosolygós, halk szavú tanárnő mindennapjait megszépíti, ha az utcán találkozva vagy az osztálytalálkozókon volt tanítványai néhány kedves szóval, egy-egy öleléssel köszönik meg neki mindazt, amit tőle kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában