Kecskemét

2018.07.11. 14:00

Közlekedési lámpa védi a gyalogosokat a Piaristák terén

Mint arról többször beszámoltunk, az elmúlt ősszel-télen nagyon sok gyalogosgázolás történt Kecskeméten. A városvezetés erre vonatkozó azonnali intézkedéseként döntöttek többek között a Piaristák terénél lévő gyalogátkelőhely biztonságosabbá tételéről is.

Maksa Balázs

Fotó: Gulyás Sándor

Elkészült és kedden üzembe is helyezték a Piaristák terénél, a könyvtárral szemben lévő gyalogátkelőhely lámpáit. A februári sajnálatos tragédia helyszínén immár jóval biztonságosabban kelhetnek át a gyalogosok a Kiskörút egyik legforgalmasabb szakaszán.

Helyszíni tapasztalataink szerint az autósok és a gyalogosok egy része megszokásból közlekedett a beüzemelés utáni órákban – noha a lámpák és a tartóoszlop igencsak feltűnő. Több sofőrt is láttunk, akik áthajtottak a piroson, de akadt olyan autós is, aki a zöld jelzés ellenére megállt és átengedte a gyalogosokat, akiknek éppen tilos jelzést mutatott a közlekedési lámpa, de sok járókelő is figyelmen kívül hagyta az új lámpákat.

Mint arról korábban beszámoltunk, januárban munkamegbeszélést tartott a városrendezési és városüzemeltetési bizottság, melyen szó esett jó néhány javaslatról, amelyekkel megelőzhetőek lennének a gyalogosgázolások, vagy sokkal kisebbre lehetne szorítani a bekövetkezésük esélyét, például az okoszebrákról, járdaszigetekről a négysávú utakon, vagy a nagyobb kereszteződések átépítéséről.

A Város­üzemeltetési Kft. tavasszal egy átfogó felmérést készített a kecskeméti gyalogosátkelőkről, osztályozták a beláthatóságot, valamint jelzőtáblák, a burkolati jel, az előjelzés és a lámpák meglétét, állapotát. Ezek alapján – valamint a Kecskeméti Rendőrkapitányság javaslatait is figyelembe véve – elkészült egy terv az indokolt beruhá­zásokról.

Biztonságosabbá vált a zebra a Kiskörúton
Fotó: Gulyás Sándor

Fő szempont volt, hogy azonos közterületeken nagyjából azonos beavatkozások legyenek. Például a Széchenyiváros nagy forgalmú gyűjtőútjain nemcsak táblákat és előjelző felfestéseket, hanem a burkolatba süllyesztett fényvisszaverő prizmákat és sárgán villogó napelemes táblákat is szükségesnek tartanak a szakemberek. A Kiskörúton ugyanakkor főként városképi okokból csak a prizmákat javasolják. Három helyen terveznek egyelőre okoszebrát: a Mátyás Király iskolánál (Mátyás király körút és a Daróczi köz csomópont mellett), a kórháznál a Nyíri úton és a Március 15. – Pajzs utcák kereszteződésénél. Ezeknél mozgásérzékelők fogják észlelni, ha gyalogos közelít az átkelőhöz, és automatikusan felkapcsolják az úttestbe épített prizmákat, így figyelmeztetve a sofőrt az elővigyázatosságra és a fékezésre.

Idén a különösebb tervezést és engedélyezést nem igénylő zebrafejlesztések lehetnek készen: 45 gyalogátkelőre összesen 35 millió forintot költenek. Általában mindenhol lesz előjelző piktogram, tábla, és nagyon sok helyen prizma, máshol korlát, vagy sárgán villogó lámpa.

A gyalogos egy része sem szokta még meg az új forgalmi rendet
Fotó: Gulyás Sándor

A bizottsági előterjesztés szerint 2019–20-ban történhetnek meg a már műszaki tervezést és esetlegesen enge­délyezést igénylő beavatkozások. Összesen 17 helyszín van felsorolva a határozatban, a tervezett költségvetés pedig majdnem elérné a 350 ­millió forintot. ­Jelzőlámpa lenne a Kiskörúton, a Horváth ­Cirill térnél (piac felől becsatlakozó út és az ott lévő zebra), és a februári­ tragikus baleset helyszínénél, a Fráter György utcánál (ez a jelzőlámpás átkelő készült el most). A Batthyány utcán középszigetet alakítanának ki a Tóth László sétányhoz vezető átkelőnél, ugyanilyen megoldás lenne a Petőfi Sándor utca városközponthoz közelebbi zebrájánál. A Kőhíd utcai négysávos gyalogátkelőnél pedig majd 70 millió forint ráfordítással jelzőlámpás csomópontot építenének ki. ­Lenne két zebra Hetényegy­házán, a Kossuth Lajos ­utcán és három a ­Műkertvárosban, a Szent István körúton is. Utóbbiak különösen azért lennének mielőbb fontosak, mert az aluljáró huzamosabb időre történő lezárása miatt nagyon megnőhet majd az átmenő forgalom a Műkertben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában