Kecskemét

2018.07.12. 17:30

Hazánkban egyedülálló térdprotézis műtétek zajlottak a megyei kórházban

Hazánkban először a Bács-Kiskun Megyei Kórház ortopédiai osztályának két főorvosa alkalmazta a térdprotézisek legújabb, harmadik generációs modelljét. A kecskeméti kórházban dr. Kovács Gyula, osztályvezető főorvos szerdán, dr. Janositz Gábor, osztályvezető helyettes főorvos pedig csütörtökön végzett térdprotézis beültetést a világ egyik legmodernebb technikáját alkalmazva.

Koós Kata

Dr. Kovács Gyula elmondta, hogy az USA-ban négymilliárd dollárból kifejlesztett, harmadik generációs térdprotézis legfőbb előnye, hogy élettartama hosszabb, mint a hagyományos modelleké, emellett sokkal precízebben és könnyebben beültethető rendszer.

Dr. Janositz Gábor a fejlesztés további előnyeként említette gazdag méretválasztékát.

– A protézisek méretválasztéka nagyon sokat nőtt. Korábban jellemzően öt combcsonti méret, öt sípcsonti és ötfajta betétvastagság volt, e térdprotézis esetében már mindegyikből tíz méret van. Emellett a hölgyek részére, akiknek általában keskenyebb a térdük, rendelkezésre áll egy oldalirányban keskenyebb változat, tehát tökéletes csontlefedettséget lehet vele elérni. Továbbá kisebb csontvesztéssel tudjuk beültetni a térdbe. A polietilén pedig, mely minden térdprotézisnek része, E- vitaminnal átitatott, sokkal kopásállóbb – magyarázta, majd hozzátette: a harmadik generációs protézisek élettartama becsléseik szerint 5-10 évvel lehet majd hosszabb, mint a hagyományos típusoké.

A főorvosok elmondása alapján további modellek beszerzése tavasszal valósulhat majd meg. Azonban mivel a harmadik generációs térdprotézisek ára jóval magasabb, mint a hagyományos típusoké, korlátozott esetszámban alkalmazzák majd azokat.

– A protézisek beszerzése közbeszerzés útján valósul meg. A következő tender tavasszal várható, és mindenképpen szeretnénk, hogy az új térdprotézis részét képezze. Minden betegnek nem fogjuk tudni adni jelenleg, de pici esetszámban, fiatal betegeknél fogjuk tudni használni. A hagyományos termékek ugyanis körülbelül négyszázezer forintba kerülnek, az új pedig hatszázezer forintba – mondta el dr. Janositz Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában