kecskemét

2018.03.06. 14:00

Életüket érintő kérdésekről tartottak fórumot a diákok

Kedden rendezték meg a Tavaszi Ifjúsági- és Diákfórumot a Kecskeméti Ifjúsági Otthonban. A fórumon a fiatalok és a pedagógusok egyeztettek az őket érintő fontos kérdésekben.

Horváth Péter

Minden évben kétszer, tavasszal és ősszel diákfórumot rendez a Kecskeméti Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat. A tavaszi felvonásra az Ifjúsági Otthon Tükör termében gyűltek össze a diákok közéleti tevékenysége iránt érdeklődő fiatalok.

Az esemény célja, hogy Kecskemét összes általános és középiskoláját, illetve a felsőoktatásban lévő hallgatókat összehívják egy olyan fórumra, mely során betekintést nyerhetnek az Ifjúsági Önkormányzat munkájába és egymás közt, illetve a pedagógusokkal vitathatják meg az őket érintő kérdéseket. A fórum lehetőséget biztosít arra is, hogy saját maguk tapasztalják meg érdekérvényesítési képességüket a fiatalok.

Az eseményen Nemcsik Mátyás, a Kecskeméti Ifjúsági Tanács alelnöke köszöntötte a népes diáksereget, aki méltatta a diákok növekvő érdeklődését saját ügyeik iránt. – Az Ifjúsági Önkormányzat és a városi diákélet egyre érdeklődőbb azon a téren, hogy milyen irányban tudunk közösen gondolkodni és közös célokat megvalósítani. Bízom benne, hogy ti is ilyen gondolatokkal érkeztetek ide és azzal a szándékkal, hogy megosszátok ötleteiteket az ifjúsági szakemberekkel. Végül pedig kitaláljátok azt, hogy milyen módon valósítjátok meg elképzeléseiteket a városban – mondta Nemcsik Mátyás.

A köszöntőt követően vidám gyakorlatokon keresztül ismerkedtek meg egymással a megjelent diákok. Az első előadásra már ismerősökként ültek le a fiatalok.

A fórum első felében Kecskeméttel és a fiatalok életével kapcsolatos előadásokat hallgathattak meg a diákok. Bemutatták a szervezők az önkormányzat munkáját, majd Bereczki-Fodor Enikő generációs szakértő beszélt az X, Y és Z generáció sajátosságairól. Ezt követte Bodor Márk képviseletről, majd Vizinger Erzsébet szakpszichológus előadása a siker hátulütőiről.

A program második részét a műhelyfoglalkozások alkották, amelyek valójában mini-készségfejlesztő foglalkozások. A workshopokat az Ifjúsági Önkormányzat két mentorszervezettel, a Hírös Agórával és az Új Nemzedékkel közösen szervezte. A rendezők a diákok visszajelzései és igényei alapján határozták meg a műhelymunka témáit annak érdekében, hogy az életben is használható tudást és élményt szerezzenek a résztvevők. Visszatérő téma a programszervezés, a pályaorientáció és a tanár-diák kommunikáció. Új és a diákokat érdeklő témakör volt a társas kapcsolatok és a kommunikáció.

A növekvő érdeklődés jele, hogy idén már a testvérvárosok, Cegléd és Szolnok képviselői és az Országos Diáktanács Bács-Kiskun megyei képviselői is ellátogattak a fórumra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában