Lakitelek

2018.02.18. 20:00

Nyugdíjasként még aktívabb a tűzoltó

Gödény Sándor több mint negyven éve aktív tagja a Lakiteleki Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek. Szabadidejének szinte minden percét az önkéntes szolgálatnak szenteli. Mindig számíthatnak rá, az egyesület motorja. Munkáját számos elismeréssel jutalmazták már.

Vajda Piroska

A szentkirályi származású Gödény Sándor soha nem készült tűzoltónak, véletlenül csöppent az önkéntesek világába. Még előző lakhelyén, Csemőn az egyesület elnökének invitálására próbálta ki ezt a munkát, amibe gyorsan beleszeretett, így Lakitelekre költözve is folytatta ezt a szolgálatot.

– Mozgalmasan telt ez elmúlt negyven év. Köszönet a családomnak, hogy elviselik ezt tőlem, hiszen nagyon sokat vagyok távol. Nemcsak a hétköznapokon, hanem hétvégén, ünnepek alkalmával is megyek, ha jön a riasztás. Még egy családi ebéd sem tart vissza, ha menni kell, rám mindig számíthatnak – mondta lapunknak az önkéntes tűzoltó.

–  Ilyenkor, télen kevesebb a munka, nyáron viszont szinte mindennap van vonulásunk. Olyan is előfordult, hogy napokig távol voltam a családomtól, annyi riasztást kaptunk. A hivatásos tűzoltókhoz hasonlóan nem csak tűzoltásban veszünk részt, segítséget nyújtunk baleseteknél, természeti katasztrófáknál is. Sajnos, a legtöbbször balesethez hívnak bennünket – részletezte Gödény Sándor, aki az elmúlt negyven év alatt többször is került életveszélyes helyzetbe, de ezt csak utólag végiggondolva érezte. A helyszínen soha nem gondolkodik ezen. Csak az hajtja, hogy segíthessen másokon. Előfordult, hogy égő tanyából gázpalackot hozott ki. Olyan is volt, hogy égett körülötte az erdő. De szerencsére eddig ép bőrrel megúszta a kivonulásokat.

– Nem tudom abbahagyni, nem is akarom, szeretem ezt csinálni. Nyolc éve nyugdíjas vagyok. Azóta még aktívabban kiveszem a részem az egyesületi munkából. Szinte minden vonulásnál ott vagyok. Ha nincs riasztás, akkor pedig tűzoltóautók karbantartásával foglalkozom. Az utolsó csavarig ismerem az autót – tette hozzá Gödény Sándor, aki csupán azt sajnálja, hogy kevés a fiatal önkéntes. Ezért minden fórumot megragadnak, hogy népszerűsítsék az önkéntes tűzoltóság tevékenységét.

Unokájával, az első osztályos Alexandrával, aki nagyon büszke a nagypapájára Fotó: Vajda Piroska

Közel nyolc évtizede szolgálnak önként

Az önkéntestűzoltó-hagyomány a 19. század második felében honosodott meg a Duna–Tisza közén. 1873. december 26-án jött létre a Kecskeméti Önkéntes Tűzoltóegylet a városháza dísztermében. Később ez a szervezet is hatással volt a Kecskeméthez tartozó puszták megalakuló tűzoltó-egyesületeire.

A Lakitelek Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1940. június 16-án tartotta alakuló közgyűlését. Muraközy Dezső földbirtokos üdvözölte a Lévai iskolában megjelenteket, majd dr. Labancz Ferenc tanácsnok az önkéntes tűzoltó-egyesület célját ismertette: Lakiteleken különösen nagy fontossággal bír egy ilyen egyesület, ahol tűzeseten kívül árvíz is fenyegetheti a községet.

Gyermeknapokon népszerűsítik az önkéntes munkát

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában