kecskemét

2018.02.19. 14:00

Kertbarátok hozták és vitték a magokat

Kertbarátok, az ökotermesztés, vegyszermentes, tájfajta növények iránt érdeklődők találkoztak szombaton a VI. Kecskeméti Magvas Napon. A magok mellett hasznos kertgazdálkodási tanácsok is gazdát cseréltek.

Sebestyén Hajnalka

A standokon sok tájfajta mag is helyet kapott

Fotó: Bús Csaba

Az ifjúsági otthonban több mint száz érdeklődő fordult meg a szakmai programon, mely idén A jövő kiskertje a balkonládáktól a tanyákig címet kapta. A Mozgalom az Átalakuló Kecskemétért és a Kecskeméti Szatyor Egyesület közös rendezvényén a kiállítók mellett az érdeklődők is vittek magukkal saját termesztésű magokat. Ezek között voltak konyhakerti növények és gyógynövények egyaránt.

Az ünnepélyes megnyitón Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetője köszöntötte a jelenlévőket.

– A Magvas napra kaptam meghívást, de helyette a Magvak Ünnepére érkeztem, hiszen talán több ezer szunnyadó élet vesz most körül minket. Ezek a magok, életkezdemények arra várnak, hogy a földbe helyezzük őket, hogy folytathassák az élet parancsát, a folytonosságot – mondta köszöntőjében.

A standokon sok tájfajta mag is helyet kapott
Fotós: Bús Csaba

Hogyan kötődik a rajzfilmstúdió vezetője a Magvas naphoz. Mikulás Ferenc három okot is felsorolt, hogy miért vállalta el e megtisztelő feladatot.

– Az animációs filmek készítésekor, az animátorok, azaz én magam is, az a személy vagyok, aki életre kelti a rajzokat, a szereplőket. Ilyen értelemben a magvető is egy animátor. Másodsorban kertes házban élek, konyhakertet művelek. Harmadsorban a Mag Ünnep egyik szervezője, Bérczes Dóra, a mi kertünk előző tulajdonosa, közel áll a szívemhez – árulta el Mikulás Ferenc.

A köszöntő szavak után a kiállítók egyenként mutatkoztak be, volt köztük gyógynövénytermesztő, faiskolás, vegyszermentes termelő is. A nap folyamán több előadást meghallgathattak az érdeklődők, közben pedig a magcsere folyamatosan zajlott.

A kiállítók közül Horváth Lászlóné Babu standjánál ezúttal is sok érdeklődő megfordult.

– Míg a többi kiállító magokkal érkezett, én már a kész növényekkel. A különböző gyógynövényekből elsősorban teaalapanyagokat, szárított virágokat, leveleket hoztam magammal. Fontosnak tartom, hogy a kertbarátok megismerjék a gyógynövényeket, melyek sok-sok betegségre nyújtanak gyógyírt. A teák mellett édességgel is készültem, például almából, homoktövisből és mézből készült golyócskákkal. Visszatérő kiállító vagyok, mindig örömmel tapasztalom, hogy sokan érdeklődnek a gyógynövények iránt – jegyezte meg a szakember.

A szervezők nevében ­Fekete László elmondta: évről évre sikeresebb és látogatottabb a Magvas Nap. Az ingyenes cserebere sokakat vonz Kecs­kemétről és környékéről. Sok a visszatérő látogató, akik a helyi tájfajta magokat szeretnék megismerni.

– Idén szeretnénk továbblépni. Régi dédelgetett álmunk, hogy a Magvas Napnak legyen folytatása nyáron, amikor a kertbarátok bemutatják az eredményeket, azaz a kész növényeket, megérett gyümölcsöket. A Termény Napot a Vacsi-közi Guba parki fesztivál keretében augusztusban szeretnénk megvalósítani. Hosszú távon pedig szeretnénk elérni, hogy a magcserések között barátság alakuljon ki, és évközben is látogassák egymás kertjeit – árulta el ­Fekete László.

Folyamatosan jöttek az érdeklődők

A rendezvényre folyamatosan érkeztek a kertbarátok. Tóth Kálmánné első alkalommal látogatott el a Magvas Napra. – Van saját konyhakertem, és szeretnék minél több hasznos információt beszerezni. Sok mindenre kíváncsi vagyok, szeretnék új dolgokat megismerni. Nem jöttem üres kézzel, saját metélőfokhagyma- és méteresbab-magokat hoztam magammal, melyeket szeretnék elcserélni más konyhakerti növényekre – osztotta meg terveit Tóthné.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában