Kecskemét

2018.02.03. 07:59

Huszonnyolc újonc esküdött fel Magyarország védelmére

Huszonnyolc újonc tett katonai esküt a kecskeméti repülőbázison pénteken. A hazánk biztonságának, határaink védelmének megvédésére elkötelezett fiataloknak Fekete Tamás ezredes, a bázis parancsnokhelyettese kívánt sok sikert, erőt, egészséget és katonaszerencsét. Az eskü szövegét előmondta: Majsai Renátó közkatona.

Galambos Sándor

Családtagjaik, bajtársaik, barátaik jelenlétében huszonnyolc, szerződéses szolgálatot vállalt közkatona tett ünnepélyes keretek közt esküt az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.

– Több mint ezeréves történelmünk során a haza fegyveres védelme soha nem elvont eszmék szolgálatát jelentette, hanem annak a földnek, akár az élet feláldozásával történő védelmét, amit hazánknak vallunk. Mélyreható üzenetet hordoz, hogy egy lélekkel kötelezték el magukat hazájuk védelmére. Súlyos fogadalmat tettek, s ne feledjék: katonai esküjük egy életre szól! – fogalmazott köszöntőjében Fekete Tamás ezredes.

Beszédében felvázolta a jövőt is az újoncoknak:

– Önök egy új rendszerben lettek tagjai a Magyar Honvédség családjának. A megvalósult életpályarendszer kiszámíthatóvá, tervezhetővé tette katonai pályafutásukat, méltóbban megbecsülve anyagiakban is azt a haza iránt tett elkötelezettséget, amelyet az imént mondtak el. Azonban mindezzel együtt sem lesz könnyű az az út, amelyre most katonaként ráléptek. Csak akkor érdemes végigmenni rajta, ha komolyan veszik és derekasan helytállnak. Ezzel tartoznak hazájuknak, amelynek védelmére felesküdtek, tartoznak a Magyar Honvédség közösségének, amelynek egyenruháját viselik, és mindenekelőtt tartoznak önmaguknak. Ez egy nagy, de nemes kihívás, amiért érdemes végigmenni a választott úton. Tegyenek meg mindent azért, hogy önmaguk és katonaközösségük bármilyen helyzetben kész és képes legyen a Magyar Honvédség küldetésének teljesítésére. Mai esküjükhöz hűen, mindig legyenek méltók a társadalom bizalmára és elismerésére. Megalkuvást nem tűrve őrizzék meg egyenruhájuk és vele együtt a Magyar Honvédség becsületét! Ehhez a nemes feladathoz kívánok önöknek sok sikert, erőt, egészséget és katonaszerencsét! – biztatta a tizenegy hetes katonai alapkiképzés követelményeit eredményesen teljesített újoncokat Fekete ezredes.

Az esküt tett katonákat és a vendégeket Fekete ezredes, a bázis parancsnokhelyettese köszöntötte Fotók: Galambos Sándor

A most esküt tett katonák közül huszonnégyen a Magyar Honvédség különböző alakulatainál kaptak beosztást, négyen Kecskeméten szolgálnak majd. Egyik közülük Kállai Viktória.

– A Kada Elek Közgazdasági Szakgimnáziumban érettségiztem, a bevonulásom előtt több munkahelyen, pénzügyi szakterületen dolgoztam. A barátaim javaslatára választottam a katonai pályát. Az alapkiképzés tizenegy hete bizony embert próbáló volt, de büszke vagyok rá, hogy képes voltam teljesíteni a követelményeket. Csobánkára, a menetgyakorlatok és a terepfoglalkozások helyszínére azonban nem mennék vissza szívesen – mondta a frissen esküt tett közkatona.

Ezek is érdekelhetik