NAV

2024.07.05. 08:45

Jogkövetelési vizsgálat indult egy őstermelő ellen Bács-Kiskunban

Az áfabevallás és az online számlaadatok eltérése miatt figyelt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy őstermelőre Bács-Kiskun vármegyében. Mivel adózói előélete kifogástalan volt, a számára kedvezőbb jogkövetési vizsgálat keretein belül rendezhette adóügyét.

Baon.hu

A NAV egy baromfitenyésztéssel foglalkozó őstermelőt választott ki ellenőrzésre, mivel az Online Számla rendszer adatai és áfabevallása alapján úgy tűnt, hogy egyes számláinak az áfáját nem vallotta be határidőben – tájékoztat a Nemzeti Adó- es Vámhivatal.

jogkövetelési vizsgálat, NAV, ellenőrzés
Forrás:  shutterstock.com / illusztráció

A szabályok alapján ugyanis az egyéni vállalkozók és az adószámos magánszemélyek a termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás ellenértékének kiegyenlítéséig, de legkésőbb a teljesítéstől számított 45. napig halaszthatják csak a fizetendő áfa bevallását. 

A NAV rendszereiből látszott, hogy az ügyfél az adókötelezettségeit rendben teljesíti, ezért a hatóság csak jogkövetési vizsgálatot rendelt el, melynél az derült ki, hogy a vállalkozó már korábban megkapta az általa elvégzett termékértékesítés ellenértékét, így a fizetendő áfa bevallását nem is halaszthatta volna.  

 A vizsgálat hatására az adózó több mint 13 millió áfát vallott be önellenőrzés útján, amelyre fedezetet nyújtott az adószámláján lévő jelentős összegű túlfizetés, így az utólag bevallott tartozás pénzügyileg is hamar rendeződött.

Ez a gazdálkodó jól járt, azonban, ha az adatok súlyosabb, esetleg szándékos jogsértésre utalnak, a NAV a halasztott áfa szabályainak megsértésekor adóellenőrzést is végezhet, melyben már a szankciók sem elkerülhetők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!