Kecskeméti Járásbíróság

2024.06.25. 17:00

Kiutasították az országból a garázda kirgiz vendégmunkást

Részegen tombolt egy kirgiz vendégmunkás tavaly szeptemberben a kecskeméti Kápolna utcában, mialatt hét autót rongált meg, mintegy másfél millió forint kárt okozva. A férfi ügyében kedden tartottak előkészítő ülést a Kecskeméti Járásbíróságon, ahol elismerte felelősségét, ezért jogerősen egy év börtönbüntetésre ítélte a bíróság és egy évre kiutasította az országból.

Horváth Péter

Leszegett fejjel, két börtönőr kíséretében, vezetőszáron érkezett az előkészítő ülésére az a 23 éves kirgiz vendégmunkás, aki tavaly szeptemberben ittas tombolásában hét gépjárművet rongált meg, melyek a kecskeméti Kápolna utcán parkoltak. Az ügyészség hat rendbeli kisebb kárt okozó rongálás vétségével, egy rendbeli rongálás bűntettével és garázdaság vétségével vádolta a fiatal férfit. Kedden előkészítő ülést tartott a bíróság, ami azt jelenti, hogy ha a váddal egyezően beismerő vallomást tesz a vádlott, azzal lemond a tárgyalás jogáról, és a bíróság döntése jogerőssé válik, a végzés ellen fellebbezésnek nincs helye.

Kecskeméti Járásbíróság, ítélet, kirgiz vendégmunkás
Kiutasították az országból a garázda kirgiz vendégmunkást
Fotó: Horváth Péter

Részegen tombolt és autókat rongált a vendégmunkás Kecskeméten

Dr. Benczúr Csaba ügyész ismertette a vádiratot, az elhangzottakat orosz nyelvű tolmács fordította a vádlottnak, és jelen volt Kirgiz Nagykövetség konzulja is.

A vádbeszédben elhangzott, hogy a férfi szeptember 17-én, hajnali fél 2 előtt a Kápolna utcán haladt, kezében egy alumínium italos dobozzal, amit elhajított, majd az utcában működő Mirage szórakozóhely ablaka felé rúgott. Ezután a Végh Mihály tér irányába haladva megrongálta az ott parkoló hét járművet: beverte a szélvédőjüket, az egyik autónak a tükrét is letörte. Összesen mintegy másfél millió forint kárt okozott.

Egy év börtön, egy év kiutasítás

Az ügyész a középmértéknél enyhébb, egy év börtönbüntetést és egy év Magyarország területéről való kiutasítás büntetést kért a vádlottra. Súlyosbító körülmény, hogy sorozatjelleggel valósította meg a bűncselekményt, amelyek többszörös halmazatban állnak egymással, ráadásul mindezt az éjjeli órákban, szeszesital fogyasztását követően. Enyhítő körülmény a büntetlen előélet, a beismerés, és az, hogy megbánta a bűncselekményt. Az ügyész kiemelte, hogy a büntetés irányadó középértéke 2 év 4 hónap, de a büntetés célját rövidebb szabadságvesztéssel is eléri, ezért az egy év. Feltételesen csak a büntetés kétharmad részét kitöltve bocsátható szabadlábra, és az előzetes fogvatartás idejét kérte az ügyész beszámítani a büntetésbe.

Megbánta bűneit a vendégmunkás

A vádlott egyetértett a vádirattal, mindegyik cselekmény elkövetését elismerte. Azt is elmondta a kirgiz vádlott, hogy nagyon sajnálja a történteket, ittas állapotban volt, ami nem szokása, de ez nem mentesíti őt a felelősség alól, és minden sértettől szeretett volna elnézést kérni. Egyetért a vádirattal, mindegyik bűncselekményt elkövetését elismeri, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

Az ülésen az is kiderült, hogy a fiatal szakközépiskolai végzettséggel rendelkezik, gázszerelő a szakmája, és munkavégzés céljából érkezett az országba, és Kecskeméten egy gyárban volt gépkezelő. Kirgizisztánban és Magyarországon is büntetlen előéletű, először került ilyen helyzetbe.

Maga is megsérült, amikor megrongálta az autókat

Ügyvédje, dr. Novák Helga sem vitatta a vádiratot, azonban enyhítő körülményként kérte értékelni a beismerő vallomást, a büntetlen előéletet, illetve azt, hogy az elkövetéstől az ülésig végig előzetesben volt a vádlott. Azt is kiemelte az ügyvédnő, hogy a vádlott megbánása is az enyhítés irányába mutat, és az is, hogy a cselekmény során maga is megsérült. Mint fogalmazott, a férfi a jobb élet reményében érkezett Magyarországra, és vállalt munkát, azonban a következmények miatt ez nem valósulhatott meg, a büntetőeljárás miatt elvesztette munkahelyét. Érvelése szerint a büntetőeljárás és a munkahely elvesztése önmagában is büntetés számára, és a törvényi minimumhoz közeli ítélet kiszabását (ami 3 hónap), illetve a kiutasítás mellőzését kérte.

Hamarosan szabadul, de egy évig nem térhet vissza Magyarországra

Dr. Pokomándy Imre bíró az ügyészi indítvánnyal egyezően egy év börtönbüntetésre és egy év kiutasításra ítélte a kirgiz férfit. A büntetésbe beszámítják szeptembertől a tárgyalás napjáig előzetesben töltött időt, ami még több is, mint az a 8 hónap, ami után feltételesen szabadlábra bocsátható. Ennek értelmében a férfi hamarosan szabadulhat. A felek tudomásul vették az ítéletet, így az jogerős.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!