Bűnügy

2024.02.20. 09:12

Másodfokú eljárás: Fejszével oltotta ki édesanyja életét a fülöpjakabi fiú

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség súlyosabb büntetés kiszabását indítványozta azzal a Bács-Kiskun vármegyei fiatalkorú fiúval szemben, aki megölte az általa fejben összeállított „halállista” első helyén szereplő édesanyját.

Baon.hu

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Az ügyben elsőfokon a Kecskeméti Törvényszék járt el a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség vádirata alapján. Az elsőfokú ítélet szerint a fiú 2022 novemberében költözött egy Bács-Kiskun vármegyei kistelepülésre, ahol édesanyjával és annak élettársával lakott. A 14 éves fiút már 2022 őszén az ölés gondolata foglalkoztatta és a fejében készített egy „halállistát”, amelynek első helyén édesanyja, második helyen a család barátja szerepelt. 

2022. december 12-én a fiú reggel az édesanyjával együtt hagyta el otthonát azzal, hogy iskolába megy, azonban miután az iskolához értek, a fiatal oda nem ment be, hanem észrevétlenül hazament. Otthon mindent úgy rendezett el, hogy az otthon tartózkodása ne tűnjön fel a később hazaérkező édesanyjának. Ezt követően a fiú a ház egyik szobájának sarkában, kezében egy 90 centiméter nyélhosszúságú fejszével megbújt, és az időközben gyanútlanul hazaérkező édesanyjára hátulról rátámadt, a nő fejére sújtott két alkalommal, aki a keletkezett sérülésekbe nyomban belehalt. A fiatal a halálos támadást követően édesanyját ágyba fektette, betakarta, a vérszennyeződést feltakarította és készpénzt, telefont továbbá élelmiszert magához véve az ingatlant elhagyta, majd édesapjához indult Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyébe, ahol végül őt a rendőrség elfogta.

A Kecskeméti Törvényszék a fiút előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettében és kifosztás bűntettében mondta ki bűnösnek és ezért őt 11 év fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 közügyektől eltiltásra ítélte.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség súlyosítás, hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása érdekében, a védelem a kifosztás bűntette alól felmentés, az emberölés bűntette vonatkozásában eltérő minősítés és enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészség fellebbezését fenntartotta és a kiszabott büntetés súlyosítását indítványozta.

Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla dönt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában