Bács-Kiskun

2024.02.14. 10:20

Durva szabálysértések: Túlsúlyos tehergépkocsikat kapcsolt le a közlekedési hatóság

Kétnapos akciót tartott nemrégiben a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Járműforgalmi Osztálya, amelynek célja a tehergépjárművek súlyhatáraira vonatkozó előírások betartására irányult.

Tapodi Kálmán

Rendkívül súlyos jogszabálysértéseket tártak fel a járművek túlterhelésével kapcsolatban

Forrás: kormanyhivatalok.hu

A közlekedési hatóság a kétnapos akció során összesen 41 járművet vont ellenőrzés alá. Az első nap egy kecskeméti vállalkozás székhelyén vizsgálta meg a teljes járműállomány okmányait és az áruszállításhoz kapcsolódó valamennyi dokumentumot, amely során rendkívül súlyos jogszabálysértéseket tártak fel a járművek túlterhelésével kapcsolatban. A vállalkozás ellen közigazgatási eljárás indult, és akár közel 2 millió forint bírságot is kiszabhatnak számukra – számolt be közleményében Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal.

Az ellenőrök a közútról is begyűjtötték a túlsúllyal közlekedő tehergépjárműveket, amelyeket felvezettek a közlekedési hatóság telephelyére, ahol többek közt a helyszínre telepített mobil mérleggel méréseket is végeztek. A helyszíni súlymérések alapján kirívóan magas, 65 százalékot meghaladó arányban állapítottak meg súlyos jogsértéseket megengedett össztömeg- és tengelyterhelés túllépés miatt – olvasható a beszámolóban, amiben hozzátették, hogy az össztömeg- és tengelyterhelés túllépéssel érintett valamennyi jármű több mint 30 százalékkal haladta meg a megengedett tömeghatárokat.

– Emiatt járművenként akár 1 millió forintos közigazgatási bírság is kiszabható a járművek üzembentartója és a járművezetők részére. A járművek csak a túlsúly megszüntetését követően folytathatták útjukat. A súlymérést követően a műszaki vizsgálóállomáson is átvizsgálták a járműveket, amely során 80 százalékot meghaladó arányban tártak fel komoly műszaki hiányosságokat – írták.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az áruszállítási tevékenység és tehergépjármű üzemeltetés különösen nagy felelősség, amelynek szabálytalan módon történő végzése jelentős közlekedésbiztonsági kockázatot képvisel, ezért a közlekedési hatóság a jövőben is rendszeresen és kiemelten ellenőrzi az áruszállító vállalkozásokat és járműveiket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában