Katasztrófavédelem

2023.12.08. 12:14

Gyorsan bizonyította hasznosságát a szén-monoxid-érzékelő egy bajai társasházban

Egész évben, de a fűtési szezonban fokozott veszélyt jelent a szén-monoxid. Fontos, hogy az év minden szakában figyeljünk magunkra, családunkra, környezetünkre, szomszédainkra, hiszen a figyelmesség, az öngondoskodás, a felelősségtudat nagyon sok esetben megóvhat bennünket és a körülöttünk élőket.

Baon.hu

Forrás: shutterstock.com / illusztráció

Ennek jegyében a Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség a „Biztonságos településért” program keretében – a központi megelőzést célzó kampányhoz kapcsolódva – Baja város által biztosított Katasztrófavédelmi Alapból huszonkét nagycsaládos, és kisgyermeket nevelő családnak adott át szén-monoxid-érzékelőket, november 22-én. Közülük két család teljes lakást lefedő optikai hő-, és füstérzékelők telepítéséhez is hozzájárult. A családok kiválasztásában a bajai védőnői szolgálat munkatársai segédkeztek. A kiválasztás szempontjai nem anyagi helyzetre vonatkoztak, hanem olyan potenciális veszélyforrás meglétére, ami bármelyeik háztartásban előfordulhat, mint például átfolyós gáz vízmelegítő, kémény nélküli gáz vízmelegítő, kéménybe kötött gáz konvektor – írja a katasztrófavédelem.

Az egyik szén-monoxid-érzékelő már tette is a dolgát, hiszen nem sokkal az átadást követően riasztást adott. A bajai hivatásos tűzoltókat szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt riasztották Bajára, egy Bara utcai társasházi lakásba. A tűzoltók a gázszolgáltató szakemberével méréseket végeztek, és kimutatták a mérgező gázt a levegőben. A lakók lélekjelenlétének és az érzékelő meglétének köszönhetően nem történt tragédia, a lakók nem szenvedtek mérgezést.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, mérgező gáz, akkor jön létre, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz vagy vízmelegítő környezetében nincs elég levegő, vagy meghibásodik. A nyílt lánggal működő berendezéseket tanácsos évente egyszer szakemberrel megnézetni. A kandalló, a cserépkályha, illetve a vegyes tüzelésű kazán, a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű, melyek a szoba levegőjét használják működés közben. Ha nincs elég friss levegő ezek környezetében, szén-monoxid fog keletkezni, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat. Fontos, hogy nyílt égésterű tüzelő- és fűtő berendezések használatakor minden esetben biztosítani kell a megfelelő levegő-utánpótlást. Azonban nem elég néha kinyitni az ablakot és nagy valószínűséggel éjszaka nem fogunk felébredni azért, hogy szellőztessünk, ezért állandó és automatikus levegő-utánpótlásról kell gondoskodni. Az új, jól szigetelő ablakokba is légbevezetőt, résszellőzőt kell szerelni. Mivel a szén-monoxidot sem az emberek, sem az állatok nem tudják kiszagolni, nélkülözhetetlen egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni ott, ahol nyílt lánggal működő eszközzel fűtenek vagy melegítik a vizet. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában