Kék hír

2023.11.17. 08:37

Elszállítják az embercsempészek által a déli határnál hátrahagyott járműveket

Egy csütörtöktől hatályos kormányrendeletnek köszönhetően elkezdődhet az embercsempészek által a déli határnál hátrahagyott járművek elszállítása. A rendelet Bács-Kiskunban tizenegy település közigazgatási területét érinti.

Tapodi Kálmán

Kiskunmajsán, a Fő utcán októberben napokig állt egy furgon, amit vélhetően embercsempészek hagytak hátra

Fotó: Tapodi Kálmán

A menekülő embercsempészek gyakran hátrahagyják a migránsok szállítására szolgáló járműveket. Bács-Kiskun vármegye határközeli településeinek környékén is rengeteg az ilyen jármű, de már Kiskunmajsa belvárosában is feltűnt egy-egy ilyen  hátrahagyott furgon, illetve személyautó. Ezek a gépjárművek, amellett, hogy sokszor balesetveszélyt jelentenek az utak mentén, a környezetet is károsítják a termőföldeken és az erdőkben, és rontják az ott élők biztonságérzetét. 

A rendőrség csak azokat a gépkocsikat szállíttatta el, melyekben elfogták a migránsokat, a hátrahagyott autókat nem. Az önkormányzatok tíz napos várakozási idő után lennének jogosultak elszállíttatni a járműveket a közterületekről. A külterületeken hagyott járművek többségét addigra „kibelezik” , azaz a legértékesebb részeket kilopják.

A déli határnál található elhagyatott járművekkel kapcsolatos intézkedésekről szóló kormányrendelet hatálya Ásotthalom, Bácsborsód, Bácsszentgyörgy, Balástya, Bordány, Csikéria, Domaszék, Forráskút, Gara, Hercegszántó, Homorúd, Katymár, Kelebia, Kübekháza, Kunbaja, Madaras, Mórahalom, Öttömös, Pusztamérges, Röszke, Ruzsa, Szeged, Tiszasziget, Tompa, Újszentiván, Üllés, Zákányszék és Zsombó települések közigazgatási területére terjed ki.

A rendelet alkalmazásában az el nem kerített magánterület közterületnek minősül. A hatósági feladatok ellátására kizárólagos illetékességgel a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalt, mint hatóságot jelölték ki. A kormányrendelet alapján a hatóság a fent megjelölt településeken fellelt olyan járművet, amelyen hatósági jelzés nem található, vagy amely nem felel meg a gépkocsi fogalmának; és amelyet valószínűsíthetően embercsempészés bűncselekmény megvalósításához elkövetési eszközként felhasználtak, elszállíttathatja.

A mezőőr, illetve a közterület-felügyelő értesíti a kormányhivatalt, ha ilyen járművet észlel, majd a járművön a hatóság értesítést helyez el, amely tartalmazza a jogkövetkezményre történő figyelmeztetést. Az értesítés elhelyezésétől számított 4 nap múlva a hatóság gondoskodik az érintett jármű elszállításáról.

A hatóság az elszállított jármű alvázszámát – tájékoztatás céljából – a honlapján közzéteszi. Ha az elszállított járművön azonosítására alkalmas hatósági jelzés nem látható, a járművet megtaláló hivatalos személy rendőri segítséggel felnyitja a járművet az alvázszám és motorszám megismerése céljából.

Ha az elszállított jármű tulajdonosa, illetve üzembentartója nem állapítható meg, vagy a felszólítás ellenére az elszállított járművet az elszállítástól számított három hónapon belül nem veszi birtokba, a hatóság gondoskodik a jármű árverés útján történő értékesítéséről vagy más módon történő hasznosításáról. 

Ha az elszállított jármű tulajdonosa a jármű értékesítését követő kilenc hónapon belül jelentkezik, részére az értékesítésből befolyt, az elszállítás, valamint a tárolás költségeivel csökkentett ellenértéket ki kell fizetni. Amennyiben a hatóság az érintett járművet értékesíti, vagy más módon hasznosítja, az ebből származó – az elszállítás, valamint a tárolás költségeivel csökkentett – ellenérték a kilenchónapos határidő leteltét követően a központi költségvetés bevételét képezi.

Az elszállítás és a tárolás költsége a jármű üzembentartóját terheli. Ha a gépjárművet az üzembentartó a jármű fellelését megelőzően más természetes személy vagy nem természetes személy használatába adta, és ezt a használatba adó személy eredeti teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt, a lenti adatokat tartalmazó nyilatkozatával igazolja, akkor az elszállítás és a tárolás költsége a használatba vevő személyt terheli.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában