Dél-Alföld

2023.09.21. 17:04

Rengeteg az embercsempészek által hátrahagyott autó a déli határ közelében – galériával

Ismét elszaporodtak a felborult, árokba csapódott, széttört, kiégett csempészautók az 55-ös főút, valamint a környező mellékutak mentén és az erdők mélyén Ásotthalom, Balotaszállás, Kelebia, Mórahalom és Ruzsa térségében.

Pozsgai Ákos

Újabb migránsokat fogtak

Fotó: Pozsgai Ákos

Rendszeresek a rendőrségi akciók, naponta több száz illegális bevándorlót tartóztatnak fel a rendőrök és a polgárőrök. Az illegális migráció elleni küzdelemben cseh, osztrák és szlovák rendőrök segítik a magyar egyenruhások munkáját. Ásotthalom közelében kedden polgárőrök tartóztattak fel 23 illegális bevándorlót, akik az 55-ös főút mellett egy benzinkút közelében gyülekeztek, feltehetően az embercsempészt várták. 

Mivel nem tudták igazolni magyarországi tartózkodásukat, a magyar és cseh rendőrök visszavitték őket a biztonsági határzárhoz, a hatályos jogszabályoknak megfelelően.

A déli határ menti települések környéki erdők tele vannak az illegális bevándorlók által eldobált csomagokkal és az embercsempészek által elhagyott roncsautókkal. Néhány napja az 55-ös főút mellett égett teljes terjedelmében egy, az árokban elhagyott személyautó, az ilyen és hasonló látvány mindennapos a déli határvidéken. A bűnszervezetek évek óta aktívak a térségben, sok munkát adnak a hatóságoknak.

A magyar rendőrség szerint hétről hétre rekordot dönt a kerítéshez érkező illegális bevándorlók száma. Közben a Frontex az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség legfrissebb jelentése is aggasztó, mely szerint idén már 232 ezer illegális határátlépést regisztráltak az Európai Unió külső határain. Ez nagyjából 18 százalékkal több mint az előző év azonos időszakában volt. A szerb határhoz közeli tanyavilágban élők félnek az illegális bevándorlóktól, akik sok helyen a lakatlan épületekben húzzák meg magukat, valamint rendszeresen dézsmálják a terményeket, mondják a határ menti településeken szolgálatot teljesítő polgárőrök.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!