Határvédelem

2023.08.11. 07:39

Embercsempészt fogtak a rendőrök az 55-ös főúton és a M5-ös autópályán – galériával

A szolgálatot teljesítő rendőrök csütörtökön 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 443 határsértőt tartóztattak fel és 174 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Képünk az 55-ös főúton történt halálos balesetnél készült

Fotó: Pozsgai Ákos

Bács-Kiskunban a rendőrök 2 esetben összesen 11 határsértőt tartóztattak fel Kelebia és Csikéria közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 13 esetben összesen 406 határsértőt tartóztattak fel  Ásotthalom, Mórahalom, Szeged-Gyálarét és Zákányszék közigazgatási területén.

A járőrök Baranya vármegyében 1 esetben 2 határsértőt tartóztattak fel Mohács közigazgatási területén.

Budapesten a járőrök 2 esetben 14 fő határsértőt tartóztattak fel.

A járőrök Győr-Moson-Sopron vármegyében 1 esetben 1 határsértőt tartóztattak fel  Rajka közigazgatási területén.

Pest vármegyében a járőrök 2 esetben összesen 9 határsértőt tartóztattak fel  Zebegény és Inárcs közigazgatási területén.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, marokkói, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében összesen 6 esetben 174 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Embercsempészet

Mint írják, Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 16 embert fogtak el közokirat-hamisítás miatt 2, embercsempészés miatt 5 ember ellen indult büntetőeljárás.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az 55-ös számú főúton, Ásotthalom közigazgatási területén csütörtökön 0 óra 30 perckor egy magyar mikrobusz egy kanyarban, haladása során kisodródott és az árokba borult. A gépkocsi vezetője a járművet hátrahagyva a helyszínről a közeli erdőbe menekült. A mikrobusz moldovai állampolgárságú vezetőjét, terepkutatás során, a helyszín közelében 3 óra 37 perckor a járőrök elfogták. A felborult járműben utasként 19 fő, magát szír állampolgárnak valló személy utazott.  A baleset következtében egy ismeretlen fiatal férfi a helyszínen életét vesztette, további 18 személy megsérült.

Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján Mórahalom külterületén a rendőrök csütörtökön 5 óra 45 perckor ellenőriztek egy német mikrobuszt, amelyet egy bolgár férfi vezetett. A járműben 24 fő magukat török állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott.

Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migrációt Ellenőrző Osztályának jelzése alapján a járőrök az M5-ös autópályán, Inárcs külterületén csütörtökön 8 óra 20 perckor ellenőriztek egy georgiai férfi által vezetett, magyar gépkocsit. A járműben 4 fő, magukat török állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott.

Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján, Rajka külterületén a rendőrök csütörtökön 8 óra 25 perckor ellenőriztek egy magyar tehergépkocsit, amelyet egy georgiai férfi vezetett. A járműben 10 fő magukat török állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott.

A járőrök csütörtökön 16 óra 20 perckor Zákányszék külterületen ellenőriztek egy magyar személygépkocsit, melyet egy svéd férfi vezetett. A járműben 10 fő magukat török állampolgárnak valló férfi és gyermek utazott.

A fenti esetekben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában