Kék hírek

2023.06.24. 11:20

Szigorúbb fellépést szeretnének: polgárőröket toboroznak Halason és Jánoshalmán

Kiskunhalason és Jánoshalmán is komoly felháborodást keltettek az elmúlt időszakban történt közterületi rendsértések, az utcai kéregetők, szeméremsértő cselekmények, a sorozatos betörések, kerékpárlopások és a szóbeszéd szerint egyre terjedő kábítószer-fogyasztás. A kialakult helyzet a városvezetést arra sarkallja, hogy a bűnüldöző szervek mellett a civil bűnmegelőzést is erősítsék. Jánoshalmán a meglévő polgárőrségbe toboroznak új tagokat, míg Kiskunhalason új polgárőr-egyesületet hoznak létre, ahova várják mindazokat, akik tevékenyen közreműködnének a bűnmegelőzésben és megfelelnek az elvárásoknak.

Pozsgai Ákos

Várják a polgárőrök jelentkezését

Fotó: Pozsgai Ákos / illusztráció

A hatályos jogszabályok a településvezetőknek a rendőrség munkáját segítő feladatokat jelölnek ki, a polgármestereknek ezeken a határokon belül kell maradni. Egy település vezetésének nincs jogköre a szó szoros értelmében vett közbiztonsági vagy bűnüldözési tevékenységet folytatni, nem rendelkezik a rendőrség személyi állománya felett, a polgármester nem irányíthat rendőrségi akciókat – írta közösségi oldalán Czeller Zoltán, Jánoshalma polgármestere, reagálva az utóbbi időszakban kialakult közhangulatra.

Hozzátette: a lakossági összefogás az egyik lehetőség, amiben a településvezetők szerepet kapnak, ezen keresztül pedig a polgárőrség. A Jánoshalmi Polgárőr Egyesület vezetősége és a város vezetői egyetértenek abban, hogy szükséges a helyi polgárőrég újjászervezése, és várják azokat a jánoshalmiakat a polgárőrök sorába, akik késztetést éreznek és megfelelnek a feltételeknek, hogy a polgárőrségnek biztosított törvényi keretek között tevékenyen is részt vegyenek a helyi bűnmegelőzési feladatokban.

Hasonló megállapításra jutott a halasi városvezetés is, azzal a különbséggel, hogy a meglévő Kiskunhalasi Önvédelmi Bűnmegelőző Egyesülettől függetlenül, teljesen új alapokra helyezik a halasi polgárőrség működését.

Létrehozzák a városban a Kiskunhalasi Polgárőr Egyesületet, amelynek az önkormányzat is támogatást nyújt. 

Első lépésben székhelyet biztosít az újonnan alakuló szervezet számára a cégbírósági bejegyzéshez, a későbbiekben pedig szakmai és más támogatásra is számíthat az új szervezet, amelyhez az eddigi információk szerint már több mint félszázan csatlakoztak és hamarosan megtartják az alakuló ülését.

Kuris István László kiskunhalasi alpolgármester a közösségi médiában, a különböző csoportokban, a város közbiztonságára és a közterületek rendjére vonatkozó bejegyzésekre reagálva azt kérte a lakosságtól, hogy aki bűncselekmény áldozata lesz vagy szemtanújává válik, a 112-es segélyhívót tárcsázza, mielőtt bárhova is posztolná a történtekeket.

Az elmúlt időszakban számos olyan eset került fel a közösségi oldalakra, amelyek semmilyen formában nem lettek jelentve a rendőrség felé. Egyes posztok alapján megtették a bejelentést, feljelentést vagy maga a rendőrség indított eljárást. Azonban az esetek jelentős részénél sok idő eltelik, mire a bejegyzés tartalma eljut a hatóságokhoz. Volt olyan eset is, amikor kutattak sértettek után, miután a közösségi oldalon keringő bejegyzés alapján elfogták a feltételezett tettest vagy tetteseket, de sértett nem jelentkezett.

Fontos az eseteket mielőbb bejelenteni és a meglévő képi vagy más bizonyítékokat a rendőrségnek átadni, annak érdekében, hogy a nyomozóhatóság minél eredményesebben tudja végezni a munkáját. 

A közösségi oldalakon posztolt bejegyzések, képek és videofelvételek, ha nem jutnak el időben a hatóságokhoz, az nagyban megnehezíti az eredményes felderítést – hívta fel a figyelmet az alpolgármester.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában