Kék hírek

2023.06.12. 09:31

Posztolás a rendőrség értesítése helyett: a halasi tujalopás újra felvetett egy fontos problémát

A közösségi média különböző felületein az utóbbi időben elszaporodtak a feltételezett bűncselekményeket ábrázoló kép- és videófelvételek. A rendőrség felhívásban fordult a lakosság felé, hogy amennyiben bűncselekmény áldozatává, vagy szemtanújává válnak, arról haladéktalanul tegyenek bejelentést az ismert 112-es segélyhívón, ne pedig a közösségi médiában osszanak meg erről készült felvételt.

Pozsgai Ákos

Forrás: police.hu

Az elmúlt napokban a közösségi média különböző csoportjaiban több hasonló eset fordult, a bűncselekmények áldozatai, vagy szemtanúi ott írták le a velük történteket, több esetben fotót, illetve videófelvételt is megosztottak. A Baon.hu több ilyen esetről tud Jánoshalmán, Kiskunhalason és Soltvadkerten, ahol a posztolók a rendőrség értesítése helyett inkább a közösségi média kínálta nyilvánosságot választották.

– Kiskunhalason múlt héten két férfi egy ház kertjéből egy tuját lopott el, melyről egy arra haladó felvételt készített. Azt azonban nem a rendőrségre küldte el, hanem a közösségi médiában osztotta meg. A videó szerencsére eljutott a kiskunhalasi rendőrökhöz. A nyomozók így már célirányosan keresték az elkövetőket, akiket megtaláltak és lopás miatt kihallgattak. Az ellopott tuját is megtalálták, azt visszaadták a tulajdonosának – közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Az eset kapcsán a rendőrség ismételten arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben bűncselekmény áldozatává vagy szemtanújává válnak, arról haladéktalanul tegyenek bejelentést az ismert 112-es segélyhívó számon. Arra is figyelmeztetnek, hogy a közösségi médiában − főleg egy zárt csoportban − közzétett bejegyzések csak késve, vagy egyáltalán nem jutnak a hatóság tudomására.

Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere is hasonló tartalmú felhívást tett közzé a közösségi oldalán. – Probléma esetén ne csak a Facebook-őrmestert értesítsék egy-egy poszttal, hanem hívják minden esetben a 112-es segélyhívót! – írta a városvezető, aki szerint a hatóság csak akkor tud hatékonyabban fellépni a bűncselekmények elkövetőivel szemben, ha arról az áldozatok, a sértettek bejelentést is tesznek a rendőrségen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában