Határvédelem

2023.06.30. 07:33

Kelebián és Hercegszántón tartóztattak fel migránsokat a rendőrök

Baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Bács-Kiskun vármegyében a járőrök 2 esetben összesen 5 határsértőt tartóztattak fel Kelebia és Hercegszántó-Hóduna közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 7 esetben összesen 149 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom és Mórahalom közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron vármegyében, Rajkán 1 fő; Pest vármegyében, Ócsa külterületén 9 fő; Budapesten 8 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, török, pakisztáni, iráni és marokkói állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Mint írják, az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében 11 esetben összesen 297 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Embercsempészet

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt egy személy ellen indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján a rendőrök csütörtökön 16 óra 22 perckor Ócsa közigazgatási területén, az M5-ös autópályán ellenőriztek egy román honosságú gépkocsit és annak román állampolgárságú vezetőjét. A gépkocsiban 9 fő, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában