Határvédelem

2023.05.26. 09:37

Kelebián és Mélykúton hét migránst tartóztattak fel a rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök csütörtökön 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 251 határsértőt tartóztattak fel és 160 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Bács-Kiskun vármegyében a rendőrök 7 határsértőt tartóztattak fel Kelebia és Mélykút közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 241 határsértőt tartóztattak fel  Ásotthalom, Mórahalom, Szeged-Gyálarét és Zákányszék közigazgatási területén.

A járőrök Győr-Moson-Sopron vármegyében 1 esetben 2 határsértőt tartóztattak fel  Hegyeshalom közigazgatási területén.

Budapesten a járőrök 1 esetben 1 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, marokkói, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Mint írják, az elmúlt 24 órában a rendőrök Bács-Kiskun vármegyében 2 esetben 3 főt, Csongrád-Csanád vármegyében összesen 7 esetben 157 migránst megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Az összefoglalóból kiderül még, hogy Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 1 embert fogtak el, embercsempészés miatt 1 ember ellen indult büntetőeljárás.

Zákányszék külterületén a rendőrök csütörtökön 9 órakor ellenőriztek egy magyar honosságú kistehergépkocsit, amelyet egy egyiptomi férfi vezetett. A jármű rakterében 20 fő magukat szír állampolgárnak valló férfi utazott.

A fenti esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában