Határvédelem

2023.02.18. 07:49

Határsértőt tartóztattak fel a rendőrök Tompán

A szolgálatot teljesítő rendőrök pénteken 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 126 határsértőt tartóztattak fel és 180 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu

Bács-Kiskun vármegyében 1 esetben 1 határsértőt tartóztattak fel Tompa közigazgatási területén – írja a police.hu

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 10 esetben összesen 119 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Domaszék, Röszke, Szatymaz és Zákányszék közigazgatási területén.    

Budapesten 2, Hajdú-Bihar vármegyében 1 és Pest vármegyében 3 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, eritreai, líbiai, marokkói és szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun vármegyében 1 esetben 11, Csongrád-Csanád vármegyében 8 esetben 169 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Domaszék közigazgatási területén az 55-ös számú főúton 2023. február 17-én 7 óra 40 perkor, saját észlelés alapján, a járőrök ellenőriztek egy román férfit, aki cseh honosságú személygépkocsi vezetőjeként öt, magát szír állampolgárnak valló férfivel utazott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció elleni Osztályának jelzése alapján Törökbálint közigazgatási területén az M1-es autópályán 2023. február 17-én 9 óra 30 perc körüli időben a rendőrök ellenőriztek egy román állampolgárságú nőt, aki egy cseh honosságú személygépkocsit vezetett. A gépkocsiban három, magukat szír és eritreai állampolgárnak valló személyt szállított.

Zákányszék közigazgatási területén az 5431. számú úton 2023. február 17-én 20 óra 30 perckor a rendőrök ellenőrzés alá vontak egy cseh honosságú személygépkocsit, amit egy ukrán állampolgár vezetett. Az ellenőrzés során megállapították, hogy a járműben 4, magát afgán állampolgárnak valló személy tartózkodott.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 1 és embercsempészés miatt 3 ember ellen indult büntetőeljárás.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában