Mintha igazi lenne

2023.01.24. 12:17

Figyelem: több mint kétszáz hamis húszezres került a forgalomba!

Hamis bankókra figyelmeztet a rendőrség!

baon.hu

Összesen 237 hamis bankó került a pénzpiacra.

Forrás: Magyar Redőrség

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) felderítő főosztály pénz- és bankkártya hamisítás elleni osztálya pénzhamisítás miatt indított nyomozást 2022 májusában, miután több helyszínről hamis 20 ezer forintos bankjegyekről érkeztek bejelentések – közölte a Magyar Rendőrség Facebook-oldalán

A rendőrség gyanúja szerint a 29 éves P. Péter tavaly áprilistól hamis 20 ezer forintosokat készített, hogy azokat forgalomba hozza. A beváltásban a 30 éves I. Norbert is segítette, aki a hamis pénzzel főként budapesti üzletekben, kisebb értékben például dohányterméket, croissant-t vásárolt. Az ebből származó bevételeket elosztották. 

Összesen 237 hamis bankó került így a pénzpiacra.  

P. Péter nem állt meg a magyar pénz hamisításánál, legalább 40 darab 100 euróst is gyártott, amelyet ismerősének, M. Istvánnak adott át, hogy az tovább értékesítse. 

A KR NNI nyomozói 2023. január 11-én három budapesti helyszínen tartottak kutatást, a bizonyítékokat lefoglalták, és mindhárom gyanúsítottat elfogták. Pénzhamisítás gyanújával hallgatták ki őket, P. Pétert és I. Norbertet őrizetbe vették, a bíróság döntése alapján mindketten bűnügyi felügyeletbe kerültek. M. István szabadlábon védekezhet.

Az eljárás során a nyomozók a bűncselekményben részt vevő további személyeket is felkutatják.

A rendőrök kérik, hogy mi magunk is vizsgáljuk meg a bankókat. Mint írják, bár a technológia fejlődésével egyre jobb minőségű hamisítványokkal találkozhatunk a kereskedelmi forgalomban, tapintással, szemrevételezéssel és a pénz mozgatásával könnyen ellenőrizhetjük a valódi pénzen szabad szemmel is látható biztonsági elemeket.

A Magyar Nemzeti Bank bankjegyhamisítások kiszűrését szolgáló információi, valamint a bankjegyek ellenőrzésével kapcsolatos ajánlásai IDE kattintva elérhető.

Ha arra gyanakszik, hogy hamis pénzt akarnak önnek átadni, ne fogadja e! Ha már átvette, tegyen bejelentést a legközelebbi rendőri szervnél! Bűncselekményt követ el az is, aki olyan bankjegyet ad ki a kezéből, amelyről sejti vagy tudja, hogy hamis.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában