Frissítve

2022.09.30. 07:14

Halálos szén-monoxid-mérgezés történt Baján

Egy Mazsola utcai ingatlanban mértek gázkoncentrációt a tűzoltók csütörtök éjjel.

baon.hu

Illusztráció

Fotó: shutterstock.com

Frissítés (08:12):

Csütörtökön késő este érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint feltehetően szén-monoxid-mérgezés történt Baján, a Mazsola utcában. A bajai tűzoltók légzőkészülékben, szén-monoxid-mérővel hatoltak be a családi házba, ahol kimutatták a mérgező gáz jelenlétét – tudtuk meg Mukics Dániel tűzoltó alezredestőé, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjétől.

A szén-monoxid nagy valószínűséggel a fürdőszobában lévő bojler hibás működése miatt keletkezett. A családi házban három ember tartózkodott, egyikőjük életét már nem lehetett megmenteni, a másik két embernek nem esett baja.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, mérgező gáz, akkor jön létre, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz vagy vízmelegítő környezetében nincs elég levegő, vagy meghibásodik. A nyílt lánggal működő berendezéseket tanácsos évente egyszer szakemberrel megnézetni. Gondoskodni kell arról is, hogy környezetükben a levegő-utánpótlás biztosítva legyen. 

Nem elég néha ablakot nyitni, állandó, automatikus szellőzésre van szükség, ezért az új, jól szigetelő ablakokba is légbevezetőt kell szerelni. Mivel a szén-monoxidot sem az emberek, sem az állatok nem tudják kiszagolni, nélkülözhetetlen egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni ott, ahol nyílt lánggal működő eszközzel fűtenek

Korábban írtuk:

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt riasztották a bajai hivatásos tűzoltókat Bajára, egy Mazsola utcai lakóházhoz – adta hírül a katasztrófavédelem. A tűzoltók méréseket végeztek és kimutatták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben, ezért a gázszolgáltató szakembereit is riasztották. A helyszínre mentők is érkeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában