Bács-Kiskun

2022.12.17. 11:33

Több embercsempészt is elkaptak a rendőrök pénteken

A rendőrök pénteken 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 296 határsértőt tartóztattak fel és 131 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Bács-Kiskun megyében a járőrök 4 esetben összesen 19 határsértőt tartóztattak fel Hercegszántó, Kecskemét, Baja és Balotaszállás közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

Csongrád-Csanád megyében is több határsértőt feltartóztattak az egyenruháson, 15 esetben összesen 228 migránst Szeged, Ásotthalom, Szatymaz, Csanádpalota, Röszke, Üllés és Ruzsa közigazgatási területén.

Mint írják, Békés megyében, Battonya külterületén 3; Győr-Moson-Sopron megyében, Nagycenk külterületén 7, Röjtökmuzsajon 9, Mosonmagyaróvár külterületén 2; Nógrád megyében, Salgótarjánban 8; Pest megyében, Inárcs külterületén 18; Veszprém megyében, Hajmáskér külterületén 1; Budapesten 1 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, koszovói, török, afgán, indiai, marokkói, tunéziai, algériai, guineai,  pakisztáni és bangladesi állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Pénteken a rendőrök Csongrád-Csanád megyében 5 esetben összesen 131 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 10 személy ellen, tiltott határátlépés miatt 3 esetben indult büntetőeljárás.

A rendőrök pénteken 7 óra 40 perckor Salgótarjánban ellenőriztek egy német honosságú gépkocsit és grúz állampolgárságú vezetőjét. Az autóban 8 fő, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A rendőrök pénteken 9 óra 55 perckor Kecskemét közigazgatási területén ellenőriztek egy osztrák honosságú gépkocsit és annak vezetőjét, egy 44 éves török állampolgárt. Rajta kívül az autóban 7 fő, magukat török állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Az osztrák-magyar súlyponti akcióban osztrák rendőrök pénteken 9 órakor Röjtökmuzsaj közigazgatási területén ellenőriztek egy román honosságú gépkocsit és annak 28 éves román állampolgárságú vezetőjét és a mellette ülő 26 éves román állampolgárt. Az autóban rajtuk kívül 9 fő, magukat afgán állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A rendőrök pénteken 9 óra 20 perckor Üllés közigazgatási területén ellenőriztek egy bolgár honosságú gépkocsit és annak vezetőjét, egy 62 éves albán állampolgárt, aki az intézkedés megkezdése előtt az autóból kiugrott és elfutott, azonban a rendőrök elfogták. A sofőrön kívül az autóban 7 fő, magukat pakisztáni és 7 fő, magukat indiai állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A rendőrök pénteken 21 óra 50 perckor Balotaszállás közigazgatási területén ellenőriztek egy lengyel honosságú gépkocsit és annak vezetőjét, egy 57 éves moldáv állampolgárt. Rajta kívül az autóban 4 fő, magukat indiai, és 3 fő, magukat afgán állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A rendőrök pénteken 22 óra 50 perckor Ruzsa közigazgatási területén ellenőriztek egy bolgár honosságú gépkocsit és annak 41 éves, bolgár állampolgárságú vezetőjét. Rajta kívül az autóban 9 fő, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Győri Osztály jelzése alapján a rendőrök 2022. december 16-án 23 óra 22 perckor az M5-ös autópályán, Inárcs közigazgatási területén ellenőriztek egy román honosságú gépkocsit és 34 éves román állampolgárságú vezetőjét. Az autóban 18 fő, magukat bangladesi állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.  

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában