Jogerős

2022.10.07. 08:21

Nem kell börtönbe mennie a terrorcselekményre készülő kecskeméti fiatalnak

A Fővárosi Ítélőtábla enyhített a Budapesten és vidéken terrorista merényleteket tervező kecskeméti egyetemista büntetésén.

Baon.hu

Archív-felvétel

Fotó: Terrorelhárítási Központ

A terrorcselekmény előkészületének bűntette miatt V. K. ellen indított büntetőügyben a Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta az elsőfokú bíróság ítéletét – közölte a Fővárosi ítélőtábla.

Mint írják: a Fővárosi Törvényszék a 2022. február 25-én kihirdetett ítéletével 3 év 8 hónap börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte V. K. vádlottat terrorcselekmény előkészületének bűntette súlyosabban minősülő esete – terrorista csoportban történő elkövetés érdekében kifejtett előkészület – miatt.

Az elsőfokú ítéletben megállapított tényállás lényege szerint a férfi felvette az iszlám vallást és titokban az iszlám radikális, dzsihádista irányzatának követője, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet támogatója lett. Az interneten radikális iszlamista és terrorcselekményekkel kapcsolatos tartalmakra keresett rá, valamint különböző online felületeken bombakészítésről, terrorcselekmények elkövetéséről beszélgetett ismeretlen személyekkel. Ezen felül megkezdte egy házi készítésű szöges csőbomba legyártásához szükséges anyagok beszerzését is. A vádlott egyik chatpartnerével több helyszínen, egyidőben elkövetett terrorista merényleteket tervezett Budapesten és vidéken.

A bíróság a büntetéskiszabás során figyelembe vette a vádlott ténybeli beismerő vallomását, továbbá azt, hogy a bűncselekmény idején beszámítási képessége enyhe fokban korlátozott volt. Az ítélettel szemben mind az ügyészség, mind a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be.

A Fővárosi Ítélőtábla friss döntésével az elsőfokú ítéletet megváltoztatta. A vádlott cselekményét terrorcselekmény előkészülete bűntette helyett e bűncselekmény alapesetének minősítette, mivel nem látta megállapíthatónak azt, hogy a vádlott terrorista csoportban való elkövetés érdekében valósította volna meg cselekményét. Az így kiszabható büntetési tételkeret 5-10 évig terjedő helyett 2-8 évig terjedő szabadságvesztés volt.

A közlemény szerint a másodfokú bíróság a vádlott cselekményének enyhébb minősítésére, valamint a nyomatékos enyhítő körülményekre, a vádlott beszámítási képességének korlátozottságára figyelemmel lehetőséget látott a szabadságvesztés büntetés enyhítésére és végrehajtásának felfüggesztésére. A vádlottal szemben kiszabott 3 év 8 hónap börtönbüntetést 2 év – végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre enyhítette. A vádlott további figyelemmel kísérése érdekében elrendelte pártfogó felügyeletét és előírta, hogy vegyen részt pszichológus által tartott terápián, továbbá tartózkodjon az interneten erőszakos eszméket hirdető és tartalmakat közvetítő oldalak és fórumok látogatásától.

Ezzel az eljárás jogerősen befejeződött.

Korábbi cikkeink a témában itt érhetők el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában