Zebra akció

2022.09.07. 15:13

Gyalogátkelőhelyeket vigyáznak a rendőrök Kalocsán

A Kalocsai Rendőrkapitányság a Nebuló EGYMI kisiskolásaival együttműködve tartott ún. „Zebra akciót” az egyik Kossuth Lajos utcai gyalogátkelőhelynél, szerda reggel.

Gábor János

A rendőrség kiemelten ellenőrzi az iskolák közelében lévő gyalogátkelőhelyeket.

Fotó: Gábor János

A kiemelten forgalmas helyen és időben a Szent Kereszt Kórház gyermek járóbetegellátó rendelője, valamint a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium sportcsarnoka közötti átkelést ismételtették a gyerekekkel, azt figyelve, hogy az arra járó autósok mennyire előzékenyek és szabályosak a zebránál. A fiatalok persze rendőri és tanári felügyelet mellett segítették a demonstrációt.

Azokat a járművezetőket, akik nem a KRESZ szabályai szerint jártak el a szituációban, az utcán odébb felállított leállítóponton járőrautó várta, első körben csak figyelmeztetéssel – mutatott rá a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Rideg Gábor rendőr őrnagy, a Közlekedésrendészeti Osztály vezetője. A tiszt hangsúlyozta:

 a jelenleg zajló országos kampánynak megfelelően Kalocsán is kiemelt figyelmet fordítanak a gyalogátkelőhelyekre, különösen az oktatási intézmények közelében.

– Szeptemberben külön akciókat is rendszeresen szervezünk a zebrákhoz, hogy a kisebb nyári forgalom után segítsünk visszazökkenni a tanév rendes kerékvágásába – magyarázta Rideg Gábor. Kérdésünkre elárulta: a városban még mindig rendszer szintű gond, hogy a szülők közvetlenül az iskolakapu előtt szeretik kitenni a gyereket az autóból, ami a reggeli órákban fennakadásokat okoz. Úgy véli, az intézmények környékén van elég parkoló, ahová leállhatnának, hogy onnan kísérjék be a kicsiket, ha egyáltalán szükséges. Hangsúlyozta: üdvözölné, ha a tanév alatt mind többen járnának el így, mert amikor egy-egy iskolába akár többszáz diák érkezik meg azonos időben, óhatatlanul közlekedési káosz alakulhat ki.

A rendőr őrnagy kérte továbbá, hogy az egyre rövidülő nappalok miatt minden szülő gondoskodjon gyermeke láthatóságáról:

 a kerékpárokat szereljék fel a megfelelő világítással és fényvisszaverő eszközökkel, míg a gyerekeknek érdemes beszerezni láthatósági mellényt. 

Hozzáfűzte: az ORFK Gyermek- és Ifjúságvédelmi Programjának részeként az iskolarendőröktől is kérhető tájékoztatás a baleset-megelőzésről, vagy más prevenciós témáról. Az illetékességi területükön sok intézményhez tartozik egy-egy olyan egyenruhás, aki előadásokkal, tanácsadással segíti a tanulókat – külön foglalkozás, vagy közlekedésbiztonsági versenyekre való felkészítés, esetleg osztályfőnöki óra keretében.

A kolléga mindemellett bűnmegelőzési feladatokat is ellát, amit jellemzően a tanárokkal egyeztetve hajt végre, az alapján, hogy szerintük milyen témákkal érdemes bővebben foglalkozni. Az osztályvezető megjegyezte: ami a most zajló tanévkezdési kampányt illeti, ennek keretében szintén ők találkoztak a diáksággal, hogy baleset-megelőzési csomagokat adjanak át, elsősorban azoknak a fiataloknak, akik falusi intézményekbe járnak, hiszen ők gyakrabban tesznek meg nagy távolságokat gyalogosan, vagy kerékpárral, mint a városban élő társaik, így kitettebbek a közutakon rájuk váró veszélyeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában