Galériával

2022.01.21. 11:29

Ártatlannak vallja magát a 2001-es kecskeméti késelés gyanúsítottja

Pénteken bilincsben vezették be a Kecskeméti Járásbíróságra K. Istvánt. Őt gyanúsítják azzal, hogy még 2001-ben a Halasi úton majdnem halálra késelt egy fiatal nőt. Mint megtudtuk, a férfi állítólag mindvégig a megyeszékhelyen élt az elmúlt huszonegy évben, és azt mondja, nem is ismerte a bűncselekmény áldozatát.

Hraskó István

Sok érzelmet nem lehetett leolvasni K. István arcáról a Kecskeméti Járásbíróságon, de nem tűnt úgy, mintha össze lenne törve vagy különösebben aggódna. A 36 éves kecskeméti férfit bilincsben vezette be két rendőr a bíróságra, holmiját egy nejlonszatyorban hozta magával. Eleinte a padon üldögélt, majd mikor megérkezett az ügyvédje, dr. Horváth László, vele beszélt pár szót.

Mint arról beszámoltunk, ő a gyanúsítottja egy több mint húsz éve, 2001. április 11-én történt brutális késelésnek, emberölési kísérletnek. Aznap este egy (akkor) 27 éves nőre támadt egy ismeretlen a Halasi úton lévő egyik társasház mellett. Az épület végénél lévő hulladékgyűjtő konténernél a fiatal nőt a földre rántotta, majd egy késsel többször megszúrta. Az áldozat csak a szerencsének köszönhette az életét: kiabálni kezdett, amit két férfi meghallott, ezért azonnal a segítségére siettek. A támadó ekkor elmenekült. 

A nyomozók a helyszíni szemle során minden lehetséges bizonyítékot összegyűjtöttek, valamint kihallgatták a tanúként szóba jöhető embereket. Megtalálták a közelben az elkövetés eszközét, egy fekete nyelű kést is, azonban az elkövető kilétére nem derült fény, így a nyomozást lezárták.

A Petőfi Népe 2001. április 13-ai, pénteki lapszámában arról írt, hogy a 27 éves hölgy a közeli éjjel-nappali üzletből tartott hazafelé, amikor az ismeretlen férfi rátámadt, a földre teperte és háromszor megszúrta. Az egyik késszúrás szívtájékon hatolt a mellüregbe, az áldozatot életveszélyes sérüléssel szállították kórházba, ahol megműtötték, és ezzel megmentették az életét. A korabeli cikkből az is kiderül, egy szemtanú üldözőbe vette a szurkálót, de amikor az a kerítésen át beugrott a közeli óvoda udvarára, már nem tudta követni (vélhetően a Mátis Kálmán utcai óvodáról van szó - a szerző). A rendőrök a tettes menekülési útvonalán megtalálták a kést. Az elkövetőről ekkor annyit tudtak, hogy kb. 180 centiméter magas, sovány testalkatú, rövid hajú férfi, aki fekete kapucnis dzsekit viselt, hátán fehér színű “kriket” felirattal.

A rendőrök időről-időre elővették a nyilvántartásba vett ügyet, és újabb bizonyítékok után kutattak. Nemrég olyan szakértői véleményeket sikerült beszerezniük, amelyek alapján a nyomozást tovább folytatták, majd ehét kedden kora reggel elkapták a késeléssel gyanúsítható K. Istvánt. 

Úgy értesültünk, hogy egy DNS-minta vezette nyomra a rendőröket.

Dr. Horváth Lászlótól megtudtuk, hogy a férfit otthonában fogták el a rendőrök. Hogy pontosan hol, azt nem árulta el, de információink szerint egészen közel, jó negyedórás sétára lakott a korabeli bűncselekmény helyszínétől. Az ügyvéd kérdésünkre elmondta: védence az elmúlt huszonegy évben mindvégig Kecskeméten élt, rendezett családi körülmények között, az édesanyjával. 

K. István egyelőre nem tett vallomást, jövő héten tervezi ezt, csak annyit mondott a büntetőeljárás során, hogy ártatlan, és nem is ismerte a bűncselekmény áldozatát.

A Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírája végül félórás ülés után elrendelte K. István előzetes letartóztatását a szökés-elrejtőzés és a bűnismétlés veszélye miatt. A döntést az ügyészség tudomásul vette, míg a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be, melyet a Kecskeméti Törvényszék bírál el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában