Kecskemét

2022.01.20. 14:04

2001-es késelés: a korabeli Petőfi Népe szerint egy szemtanú üldözte a szurkálót

Mint arról beszámoltunk, megtalálták azt az ismeretlent, aki majdnem húsz éve kis híján halálra késelt egy fiatal nőt Kecskeméten, a Halasi úti társasházaknál. Utánanéztünk, mit írt erről annak idején a Petőfi Népe.

Hraskó István

Forrás: police.hu

A megyei rendőr-főkapitányság csütörtökön közölte, hogy elfogták egy húsz évvel ezelőtti emberölési kísérlet tettesét. Az előzményekről elárulták: 2001. április 11-én este egy (akkor) 27 éves nőre támadt egy ismeretlen a Halasi úton lévő egyik társasház mellett. Az épület végénél lévő hulladékgyűjtő konténernél a fiatal nőt a földre rántotta, majd egy késsel többször megszúrta. Az áldozat csak a szerencsének köszönhette az életét: kiabálni kezdett, amit két férfi meghallott, ezért azonnal a segítségére siettek. A támadó ekkor elmenekült. A nyomozók a helyszíni szemle során minden lehetséges bizonyítékot összegyűjtöttek, valamint kihallgatták a tanúként szóba jöhető embereket. Megtalálták a közelben az elkövetés eszközét, egy fekete nyelű kést is, azonban az elkövető kiléte nem derült fény, így a nyomozást lezárták.

Megnéztük, mit írt erről annak idején a Petőfi Népe. A megyei napilap 2001. április 13-ai, pénteki lapszámának címoldalán lévő cikkben az állt, hogy a 27 éves hölgy a közeli éjjel-nappali üzletből tartott hazafelé, amikor az ismeretlen férfi rátámadt, a földre teperte és háromszor megszúrta.

 Az egyik késszúrás szívtájékon hatolt a mellüregbe, az áldozatot életveszélyes sérüléssel szállították kórházba, ahol megműtötték, és ezzel megmentették az életét. A korabeli cikkből az is kiderül, egy szemtanú üldözőbe vette a szurkálót, de amikor az a kerítésen át beugrott a közeli óvoda udvarára, már nem tudta követni (vélhetően a Mátis Kálmán utcai óvodáról van szó - a szerző). A rendőrök a tettes menekülési útvonalán megtalálták a kést. Az elkövetőről ekkor annyit tudtak, hogy kb. 180 centiméter magas, sovány testalkatú, rövid hajú férfi, aki fekete kapucnis dzsekit viselt, hátán fehér színű “kriket” felirattal.

A rendőrök időről-időre elővették a nyilvántartásba vett ügyet, és újabb bizonyítékok után kutattak. Nemrég olyan szakértői véleményeket sikerült beszerezniük, amelyek alapján a nyomozást tovább folytatták, majd ehét kedden kora reggel elfogták a késeléssel gyanúsítható K. Istvánt.

A jelenleg 36 éves - tehát a késeléskor 15 vagy 16 éves - férfit a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai őrizetbe vették. 

Csütörtökön délután közölte dr. Schmidt Gábor, Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője, hogy emberölés bűntettének kísérlete miatt indítványozták a férfi letartóztatását. Az ügyészségi közlemény szerint a gyanúsított többször megszúrta a nő mellkasát és a nyakát és emiatt részben életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A megyei főügyészség indoka az előzetes letartóztatásra teljesen érthető: tartani kell attól, hogy a férfi a hatóságok elől megszökne, elrejtőzne. A vádhatóság szerint gyanúsított letartóztatását a bűnismétlés veszélye is indokolja. A főügyészség indítványáról a Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója pénteken fog dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában