Emberölési kísérlet

2021.12.09. 09:27

Maradt nyolc év börtön a barátját felakasztó kiskunhalasi férfi büntetése

A Szegedi Törvényszék helybenhagyta a Kecskeméti Törvényszék ítéletét, így jogerősen nyolc év börtönt kapott az a kiskunhalasi férfi, aki 2016 júniusában bosszúból leütötte, majd egy vasállványra felakasztotta gyermekkori barátját, miután cimborája szerszámokat és benzint lopott el tőle.

Hraskó István

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mint arról korábban beszámoltunk, a megyei főügyészség közlése szerint a vádlott és a sértett gyermekkoruk óta barátok voltak, rendszeresen összejártak. Ez a jó viszony sem gátolta meg abban a sértettet (aki rendszeres kábítószer-fogyasztóként folyamatosan pénzzavarban volt), hogy 2015 december végén a vádlott és szülei kiskunhalasi házának garázsából szerszámokat és üzemanyagot lopjon el, majd eladja egy közös ismerősüknek. 

 

Miután a vásárló megtudta, hogy a szerszámok és a benzin lopásból származnak, visszaadta a vádlottnak és családjának, így az 58 ezer forintos kár nagy része megtérült, a tolvajt a lopásért a Kiskunhalasi Járásbíróság el is ítélte. A vádlott azonban nagyon megharagudott régi barátjára. 

Ismerősök előtt hangoztatta is, hogy meg fogja leckéztetni.

 2016. június 21-én éjszaka el is ment a sértett kiskunhalasi tanyájára, a sötétség leple alatt a nyitott kertkapun keresztül észrevétlenül beosont az udvarra és egy vasállványra felkötözött egy ott talált elektromos vezetéket, amit csúszóhurokkal látott el. 

 

Ezután elrejtőzött, és megvárta, amíg a sértett kilép a házból. Egy érdes felszínű tárggyal hátulról leütötte, a sértett elvesztette az eszméletét, ekkor a vádlott az állványhoz vonszolta és a hurkot a nyakára rögzítve felakasztotta úgy, hogy áldozatának lábai leértek a talajra. Ezzel azt a látszatot akarta kelteni, hogy a sértett öngyilkosságot kísérelt meg.

 

Rövid idő múlva az élettársa észrevette a felakasztott sértettet, levágta a hurokról és értesítette a mentőket, akik a férfit a helyszínen újraélesztették, majd kórházba szállították. 

Az akasztás miatt a sértett súlyos életveszélyes állapotba, a klinikai halál állapotába került, kilenc napig kezelték. 

A tényleges, biológiai halál elkerülése csak a gyors orvosi segítségnyújtásnak volt köszönhető, ennek hiányában a sértett fulladás, agybénulás miatt meghalt volna, de így is maradandó, hangszálbénulással járó és agyi oxigénhiányos károsodást szenvedett.

 

A vádlottat három és fél év után, 2020 januárjában fogták el, azóta előzetesben volt. A főügyészség emberölés bűntettének kísérletével vádolta meg, és a Kecskeméti Törvényszék idén márciusban ebben is találta bűnösnek, és távmeghallgatás keretében megtartott tárgyaláson 8 év börtönre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság határozatát az ügyészség tudomásul vette, míg a vádlott és a védő felmentés, illetve enyhítés érdekében fellebbezett a Szegedi Ítélőtáblához. 

 

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség csütörtöki közleményéből megtudtuk, a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla – egyetértve indítványukkal – kifejtette, hogy a vádlott bűnösségének megállapítására törvényesen került sor és a terhelttel szemben kiszabott büntetés is arányos. Az ítélet így jogerőre emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában