bács-kiskun / videóval

2021.07.22. 17:21

A rendőrök bemutatták a Taser elektromos sokkolót

Csütörtökön a Készenléti Rendőrség alakulóterén mutatták be a Taser elektromos sokkolót.

baon.hu

Forrás: police.hu

Fotó: ANTAL_N

Az Országos Rendőr-főkapitányság által szervezett sajtónyilvános eseményen, csütörtökön bemutatták a rendőrségi kényszerítő eszközöket, többek között a nagy érdeklődésre számot tartó TASER X2 elektromos sokkoló eszközt és a rendezvénybiztosítások alkalmával használt felszereléseket – írja a police.hu.

A Készenléti Rendőrség Budapest X., Kerepesi úti központi objektumának alakulóterén meghallgathatták dr. Gáspár Miklós r. alezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem mesteroktatójának előadását a TASER X2-ről, amit működés közben bemutatott Oláh László r. őrnagy, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ munkatársa.

Az eszközről dr. Gáspár Miklós r. alezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem mesteroktatója számos érdekes információt osztott meg:

  • Hivatalos neve TASER X2 vezetettáramos eszköz;
  • Mint oly sok mindent, ezt is a NASA egyik fejlesztőmérnökének köszönhetjük, aki a hetvenes években készítette el a sokkoló első prototípusát;
  • Amerikában azóta használják, de világszerte egyre elterjedtebb, ma már 116 állam 15 ezernél több rendészeti szerve alkalmazza;
  • Az eredeti cél az volt, hogy kiváltsa a lőfegyvert, azonban nem minden szituációban alkalmas erre. Viszont a fokozatosság és az arányosság elvét betartva olyan esetben is használható, amikor egyébként a lőfegyverhasználatnak is helye lenne. Jog szerint a vegyi eszközzel, a rendőrbottal és a kardlappal esik egy tekintet alá az alkalmazása.
  • Az idegekre és izmokra ható agyi parancsok „felülírásával” mozdulatlan állapotot idéz elő, harcképtelenné téve a támadót;
  • Nem okoz tartós sérülést, de a kiképzők elmondása szerint – akik a saját bőrükön próbálják ki a hatását – életed leghosszabb öt másodpercét éled át;
  • Felépítésében hasonlít a lőfegyverhez: van markolata, irányzéka (ráadásul kettő: lézeres és mechanikai), biztosító szerkezete és elsütő szerkezete is. A lőfegyverrel ellentétben azonban a sokkoló a kilövőfejben lévő sűrített nitrogénnel lövi ki a szondákat.
  • Egy kilövőfej egy pár szonda célba juttatására alkalmas – optimálisan 2-7 méter távolságra –, ebből a kilövőfejből kettő van az eszközben. Egy külön gomb segítségével „hagyományos” sokkolóként, közvetlen érintkezéssel is használható;
  • A Taser egy igazi smart-eszköz: a kibiztosítástól kezdődően mindent naplóz: az elsütés idejét, a kilövések számát stb., amelyet aztán kinyerhetünk a memóriájából. Ezen túlmenően minden kilövőfejhez egyedi azonosítószám tartozik: a kilövéskor apró színes konfettiket szór szét, rajta az egyedi azonosítószámával, ez pedig a naplózással együtt egy utólagos kivizsgálásnál nagy segítséget jelent.
  • A bemutatóról készült videóban láthatjátok az elektromos sokkolót működés közben is. Nézzétek meg, mivel reméljük, ennél közelebb soha nem kerültök hozzá! – írja a " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Magyar Rendőrség közösségi oldalán.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában