apostag

2020.10.07. 09:02

Anyagi jóvátételt fizetett a sérülteknek a gondatlan targoncakezelő

Nem kell bíróság elé állnia annak a férfinak, aki tavaly két munkást emelt fel targoncájával gallyazás miatt, de a házilag készített kaloda a munkásokkal együtt 4-5 méteres magasságból lezuhant.

Hraskó István

Forrás: Shutterstock

A gyanúsított tavaly április 28-án délelőtt Apostagon egy lakóház udvarán két férfival – az ügy sértettjeivel – fenyőfákat gallyazott. A targoncát kezelő gyanúsított a rakodó villájára felhelyezett, házilag készített kaloda segítségével a sértetteket 4-5 méter magasságba felemelte, hogy motorfűrésszel levágják az ágakat. A kaloda viszont nem volt rögzítve a targoncához, megcsúszott, és a két férfival együtt a fa alá, a földre zuhant. A munkásoknak egyébként semmilyen védőfelszerelésük nem volt, a motoros láncfűrész kezeléséhez szükséges ismerettel, jártassággal nem rendelkeztek – mondta el dr. Négyessyné dr. Bodó Marianna, a megyei főügyészség helyettes sajtószóvivője.

A sértettek a baleset következtében combcsont-, kulcscsont-, borda- és csigolyatörést szenvedtek. A csigolyatörések egyiküknél 10, a másikuk esetében 15 százalékos munkaképesség-csökkenést eredményeztek.

– A baleset azért következett be, mert a gyanúsított a biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkavégzésre vonatkozó szabályokat nem tartotta be. A gyanúsított mulasztása és a bekövetkezett baleset, valamint az elszenvedett sérülések között közvetlen okozati összefüggés áll fenn – jelentette ki a vádhatóság helyettes szóvivője.

A kunszentmiklósi rendőrök a targoncakezelőt maradandó fogyatékosságot eredményező, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt gyanúsítottként kihallgatták. A gyanúsított beismerte a három év szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmény elkövetését. Az új büntetőeljárási törvény szabályai alapján közvetítői eljárás kezdődött, mely során a targoncás anyagi jóvátételben állapodott meg a megsérült munkásokkal, ezt ki is fizette nekik.

Tevékeny megbánására figyelemmel a Kunszentmiklósi Járási Ügyészség megszüntette ellene az eljárást, a felmerült bűnügyi költséget viszont a gyanúsítottnak kell megfizetnie.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában