ítélet

2020.05.28. 15:06

Felfüggesztett fogházat kapott a gondatlan, halasi kutyatartó

Tárgyalás nélkül két év felfüggesztett fogházra ítélte a Kecskeméti Törvényszék azt a halasi férfit, akinek elkóborolt kutyái tavaly életveszélyesen összeharapdáltak egy idős férfit.

Hraskó István

Forrás: shutterstock.com

Az ügyészségi vádirat szerint – erről pár napja írtunk – a vádlott, egy 50 éves kiskunhalasi férfi egy 38 kilós rottweiler és egy 50 kilós belga juhászkutyát tartott a halasi tanyáján. A férfi tudta, hogy az állatok rendszeresen kijárnak a tanyáról az elhanyagolt, rossz állapotú kerítésen, illetve a rendszerint nyitva hagyott nagykapun keresztül. A kutyák 2018 tavaszán a sértett mintegy 400 méterre lévő tanyájához szaladtak, ahol az udvaron tartott kutyákat ugatták. Ekkor a közterület-felügyelők többször is felszólították a vádlottat, hogy javítsa meg a kerítést, de ő továbbra sem akadályozta meg, hogy a kutyák kijussanak a tanya területéről.

2019. október 4-én, délután a vádlott úgy ment el otthonról, hogy a tanya kapuját nyitva hagyta, és nem gondoskodott arról, hogy a kutyák ne tudjanak kiszökni. A felügyelet nélkül hagyott ebek kijutottak, majd a sértett tanyájának közelében rátámadtak a 71 éves férfire. A támadás miatt a sértett a földre került, a kutyák az egész testét összeharapdálták, a ruháját megszaggatták. Az idős férfi segélykiáltását a boltból hazaérkező fia hallotta meg, aki a kutyákat elzavarta és értesítette a mentőket, akik az életveszélyesen sérült férfit kórházba szállították, ahol meg kellett műteni, majd intenzív osztályra került. Amikor a vádlott este ittasan hazaért, a rendőrök már a tanyájánál várták, onnan állították elő a helyi kapitányságra. Az idős férfi két hónappal később a kórházi kezelése során elhunyt, de a halála nem a kutyák által okozott sérülések miatt következett be (a törvényszék közlése szerint sebei reakciómentesek voltak,

hámosodtak, gyulladásos tüneteket nem mutattak).

A szabadlábon védekező vádlottat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett, súlyos testi sértés vétségével vádolta meg. A Kecskeméti Törvényszék testi sértés miatt, tárgyalás nélkül 2 év – végrehajtásában 3 év próbaidőre

felfüggesztett – fogházbüntetést szabott ki a férfivel szemben. A két kutyát veszélyes ebbé nyilvánították, majd – mivel a tulajdonosuk a további tartásukat nem vállalta – elrendelték életük kioltását. A bíróság végzése nem jogerős – tudtuk meg a Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztályától.

Képünk illusztráció!

Forrás: shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában