kecskemét

2019.09.26. 09:05

Költségvetési csalás miatt kell felelnie a kecskeméti férfinek

A Kecskeméti Járási Ügyészség szeptember 25-én költségvetési csalás vétsége miatt bíróság elé állított egy 38 éves kecskeméti férfit, aki 2019 januárjában a saját és a szomszédja ingatlanán engedély nélkül tartott adózatlan cigarettát és alkoholt.

baon.hu

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság és a NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának járőrei 2019. január 15-én közös akciót tartottak egy kecskeméti ingatlanon. A pénzügyőrök az ingatlan átvizsgálása során a bejárati kapu melletti melléképületben 325 doboz cseh adójegyes, 103 doboz adójegy nélküli, valamint 240 doboz ukrán adójegyes cigarettát találtak. Az ingatlan tulajdonosa azonban közölte az egyenruhásokkal, hogy a megtalált jövedéki termékeket a szomszédja, az ügy 38 éves vádlottja adta neki és nem tudott azok eredetéről.

Ezután a pénzügyőrök és a nyomozók az akciót a szomszédban, a vádlott ingatlanán folytatták, ahol 25 darab, ukrán zárjegyes, fél literes üvegben összesen 12,5 liter adózatlan szeszesitalt (whiskyt és likőrt), valamint 8 doboz adójegy nélküli és 1 doboz cseh adójegyes cigarettát találtak. A járőrök a cigarettát és a szeszesitalt mindkét ingatlanon lefoglalták.

A vádlott a lefoglalt jövedéki termékek után Magyarországon az adót nem fizette meg, ezért a jövedéki adóról szóló törvényt megsértve birtokolta az adózatlan cigarettát és alkoholt, ezzel a vádlott a költségvetésnek több mint 470.000 forint kárt okozott.

Az ügyészség a vádlottat költségvetési csalás vétsége miatt 2019. szeptember 25-én bíróság elé állította, mert az egyszerűbb megítélésű ügyben a bizonyítékok rendelkezésre álltak, az elkövetőt tetten érték és a vádlott büntetőjogi felelőssége vádirat benyújtása nélkül elbírálható volt. A Kecskeméti Járásbíróság a büntetlen előéletű vádlott bűnösségét az ügyészi indítvánnyal egyezően megállapította és ezért őt 180 óra közérdekű munka büntetésre ítélte, valamint elkobozta a lefoglalt cigarettát és alkoholt. Az ítélet jogerős, ellene senki sem fellebbezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában