nagykőrös

2018.10.03. 15:13

Apró szabálysértések vezettek a halálos balesetekhez

Közbiztonsági konzultációs fórumot tartott szerdán a Nagykőrösi Rendőrkapitányság. A kapitányság épületében tartott fórumon Ambrus Zoltán kapitány távollétében Kishalmi Tibor alezredes, a Rendészeti Osztály vezetője adott tájékoztatást a járás közbiztonsági helyzetéről, a rendőrség jelenlegi feladatairól és céljairól.

Horváth Péter

Apró szabálysértések okozzák a nagy baleseteket Fotó: Horváth Péter

Több hatóság, intézmény és a média részvételével tartott fórumot a Nagykőrösi Rendőrkapitányság a járási székhelyen szerdán. Az értekezleten Kishalmi Tibor két aktuális jogszabályváltozás rendőrkapitányság tevékenységét érintő hatásáról szólt. Október 1-én hatályba lépett az új gyülekezési törvény, amivel kapcsolatban az alezredes elmondta, hogy az 1988-ban megalkotott, most hatályon kívül helyezett törvény sok szempontból nem illeszkedett a mai jogszabályi környezetbe és nem szabályozott le pontosan minden területet.

Az új törvény olyan jogosultságokat ad a hatóságnak, hogy mindenki számára megfelelő körülményeket biztosítson a hatálya alá tartozó események lebonyolításához. Nem hagy kiskapukat ahhoz, hogy olyan rendezvényeket szervezzenek, amelyek a jogállamiságba nem férnek bele. Kishalmi Tibor elmondta, hogy az új törvény alkalmazásánál is folytatják megszokott gyakorlatukat, együttműködnek mindenkivel, aki gyülekezési szándékát bejelenti a rendőrségre. – A rendőrség feladata továbbra is az, hogy segítse az állampolgárokat az Alaptörvényben rögzített jogainak gyakorlásában – jelentette ki Kishalmi Tibor.

Módosultak a szabálysértési törvény közterületen élő hajléktalanokra vonatkozó bekezdései. Az október 15-én hatályba lépő törvény értelmében szabálysértésnek minősül közterületen hajléktalan életmódot folytatni. Mint azt az alezredes kifejtette, a törvénymódosítással a jogalkotók védik a hajléktalanokat.

A jogalkalmazásban a fokozatosság elvét tartják szem előtt a rendőrök. A hatóság emberei az első három alkalommal figyelmeztetnek, de abban az esetben, ha a hajléktalan személy együttműködik a rendőrökkel és elhagyja a közterületet, akkor nem követ el szabálysértést. Ha három figyelmeztetés után sem hagy fel a hajléktalan azzal, hogy a közterületen tartózkodik, az eljárók szabálysértési eljárást kezdeményeznek vele szemben, de mivel a hajléktalanoknak jellemzően nincs vagyonuk, ezért pénzbírság helyett közérdekű munkát szab ki a hatóság. Kishalmi Tibor hozzátette, hogy Nagykőrösön nincs hajléktalanság, a település minden lakójának van bejelentett lakcíme.

A rendőrség feladata, hogy figyeljen azokra, akik változatos okok miatt mégis az utcán töltenék az éjszakát és biztonságos, meleg helyre kísérjék őket. Ezért a Máltai Szeretetszolgálattal és a Magyar Vöröskereszttel is felvették a kapcsolatot, akik szükséges esetben Kecskemétről vagy Ceglédről kríziskocsit küldenek.

Apró szabálysértések okozzák a nagy baleseteket Fotó: Horváth Péter

A két jogszabályváltozás hatásainak ismertetése után Kishalmi Tibor rátért a járás közlekedésbiztonsági helyzetére. Ebben az évben egy halálos baleset történt, ami a tavalyi hárommal szemben csökkenést jelent. A rendőrség már nem jelenti be azt, hogy hol végez sebességmérést, mert az az általános tapasztalatuk, hogy a bejelentett helyszínen betartják a sebességet, azonban a mérés helyszínétől két-három kilométeres távolságra történtek balesetek.

Ebben az évben 33 halálos és személyi sérüléssel járó baleset történt a járásban, ebből 10-10 esetben a gyorshajtásból és kanyarodási szabályok be nem tartásából származott a baleset, hét esetben pedig az elsőbbségadás elmulasztása miatt. Az ittas vezetés egy esetben okozott balesetet, de az halálos kimenetelű volt. Az alezredes hangsúlyozta, hogy a tavalyi fórum óta történt halálos balesetek nagy része apró szabálysértések következtében történt.

Horváth Lehel őrnagy, nyomozati alosztályvezető elmondta, hogy minden helyi rablás elkövetőjét kézre kerítették a rendőrök, amiben nagy segítség volt az önkormányzat kamerarendszere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában