Baon podcast

2024.03.05. 17:20

Ország Ferenc: Rekordmeleg volt a február első fele, Kecskeméten is megdőlt a melegrekord – podcast

Kíváncsi arra, hogy milyen időjárásra számíthatunk március 15-én, illetve a hónap második felében? A Rádió 1 Gong Téma műsorában Ország Ferenc meteorológus erre is választ adott, miután összegezte a január és február időjárását.

Sebestyén Hajnalka

Ország Ferenc meteorológus a beszélgetés elején felidézte január és február időjárását. Január igazi téli hónap volt, hozott esőt, havat, fagyokat, hideget egyaránt. Egy-két fokkal azonban melegebb volt, az országos átlagban fölötte voltunk a megszokottnak. 

időjárás, tavasz, felmelegedés, meteorológus, Ország Ferenc
Ország Ferenc
Forrás: Rádió 1 Gong

Februárban melegrekordok dőltek, megérkezett idő előtt a tavasz. Ennek ellenére azért voltak fogcsikorgató reggelek is, jóval fagypont alatt. Február elején előfordult, hogy -8, -10 fokra ébredtünk. Ezt követően érkezett egy melegebb légtömeg, mely nagyobb nappali felmelegedéseket hozott, hajnalban is pozitív tartományban maradt a hőmérséklet. A hónap középen újra mínuszok jöttek éjszaka, de már csak mínusz egy-két fokos minimum hőmérsékletet mértek a Duna-Tisza közén, illetve az északi részeken esetleg mínusz 5 fokot. 

Az idő előtt beköszöntött tavasz, az áprilisinak megfelelő időjárás sajnos a mezőgazdaságra nincs jó hatással. Egy újbóli fagy tönkreteheti a már virágzásba borult gyümölcsösöket. 

A következő hetekben, márciusban még lehet fagy is, márciusi átlagnak megfelelően. Ország Ferenc úgy véli, hogy március 15-e környékén a mostaninál valamivel hűvösebb idő lesz, mérsékelt csapadékkal, és a hónap további részén is ez várható, de komoly hidegre nem számít. Ugyanakkor talajmenti fagyok előfordulhatnak. Március mindig egy hektikus időjárású hónap, a tél és tavasz fordulóján. Az előrejelzések szerint a sok éves átlaghoz nyúlunk vissza. 

A beszélgetésben felidézték a 11 évvel ezelőtti nagy havazást március 15-én, a szakember leszögezte, ilyen időjárás nem várható.

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!