Baon podcast

2024.01.10. 19:50

Minden eddiginél melegebb volt a 2023-as év – podcast

2023 volt az elmúlt 123 évben a legmelegebb esztendő a hőmérsékletet tekintve. Maga mögé utasította 2021-et és 2007-et. Többek között erről is szólt Bakota Zsolt meteorológus a Hír FM kecskeméti adásában Vízi Zalán szerkesztő-riporterrel beszélgetve. A szakember összegezte a 2023 decemberi időjárást és némi előrejelzést adott az előttünk álló napokra, hetekre is.

Sebestyén Hajnalka

Forrás: shuttestock.com / illusztráció

A beszélgetés során sok érdekességre is kitértek. Elmondta: őt magát is meglepte a december 23-ai hó Kecskeméten, a modellek ugyanis előzetesen nem az egész országra jelezték. Szólt az enyhe időjárásról is, mely karácsonykor és még az újév elején is kitartott, például múlt héten Baranya megyében, Sellyén +16,3 fokot mértek. Áprilisra jellemző időjárást éltünk meg. 

Bakota Zsolt meteorológus
Forrás: Gong Rádió

Így nem is meglepő talán, hogy 2023 lett az eddigi legmelegebb év hazánkban. Hivatalos mérőkkel 1901 óta nézik. 2023-ban a legmelegebb nap augusztus 28-án volt. Szeptemberben 35 fok, októberben 30 fok fölé is ment a hőmérő. A trónról 2021-es évet nyomta le a tavaly év, előtte pedig 2007 szerepelt. A 123 év alatt az eddigi legmelegebb nap egyébként 2007. július 20-án volt, 41,9 fokkal. 

Január kapcsán a szakember adott némi előrejelzést. A héten még kitart a hideg, de hogy jövő héten pontosan mi lesz, még nem tudni. Van esély arra, hogy némileg még hidegebb, de arra is, hogy enyhül. Sőt arra is lehet példa, hogy az ország különböző pontjain nagy eltérések lesznek. 

Ha kíváncsi a részletekre, mindenképpen hallgassa meg az interjút:

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában