Betakarítás

2024.07.03. 11:20

Aratás: nem dönt csúcsokat az idei termés

– A jelenlegi adatok és becslések szerint csúcsokat nem dönt az idei termés, és sajnos a jó minőségű gabonából is kevesebb kerül a magtárakba. A felvásárlók, integrátorok szerint a térségünkben eddig betakarított őszi búza 80 százaléka takarmány minőségű, amiért jelenleg mintegy 61-63 ezer forintos eladási árat kínálnak a termelőknek–sommázta a betakarítás eddigi tapasztalatait Szigeti Tamás, a Közép-Dunamenti Kiemelt térség agrárbiztosa, akit az aratási munkák állásáról és a felvásárlási árakról kérdeztünk.

Zsiga Ferenc

– Ilyen korán emberemlékezet óta nem kezdődött meg a nyári aratás, mint az idén. A kalocsai  járásban és a Közép-Dunamenti térségben már június első napjaiban megindult a betakarítás. Az elmúlt hetek szélsőséges időjárása kihatással van a termési eredményre. Jó hír a gazdálkodóknak, hogy a tavalyihoz képest a szántóföldi növények esetében nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak a piaci viszonyok– mondta el Szigeti Tamás, aki szerint az is kedvező, hogy magyar termelői raktárak többnyire üresen várják az idei termést.

gabona, aratás,
Hamarosan befejeződik a korai gabonák betakarítása a Közép-Duna mentén 
Fotó: Zsiga Ferenc

– Miként alakul a betakarítás?

–  A nagy meleg, majd a hirtelen lehűlés ellenére jól halad a munka, így rendhagyó módon Péter Pálra a gazdálkodók többsége végzett az aratással. Az őszi árpa, őszi káposztarepce betakarítása teljesen befejeződött, az őszi búzáé a végéhez közeledik. A piaci helyzet nyugodtabb gabonaszezont ígér, de sajnálatos módon nem emelkedtek olyan mértékben a tavaly felére esett felvásárlási árak, amint azt a gazdák szeretnék. A gazdasági év eddigi időjárása miatt kimagasló terméseredményeket nem vártunk, és a tapasztalatok is ezt igazolják vissza. Összességében mennyiségben közepes, minőségben lehet, hogy ettől kicsit rosszabb eredmény realizálódik – válaszolta az agrármérnök aki kifejtette, hogy az őszi vetésű növények esetében az aratási időszak kezdetén lehullott csapadék rontott a minőségen. A őszi betakarítású növényeknél viszont a legjobbkor jött a vízpótlás, a napraforgóról és kukoricáról szóló prognózisok erős bizakodásra adnak okot. 

– Az őszi búza minősége hogyan alakul?

– A felvásárlók, integrátorok szerint a térségünkben azeddig betakarított őszi búza 80 százaléka takarmány minőségű. Ezért jelenleg mintegy 61-63 ezer forintos eladási árat tudnak realizálni a termelők. Sajnos, a jobb minőségű malmi (euro) és az étkezési búza kevés, ezért a gazdálkodóknak jelenleg 66-67 ezer forintot fizetnek tonnánként. Szólni kell még a durumbúzáról, amelynek termésátlaga 5-6 tonna/hektár, pillanatnyi felvásárlási átlagára tonnánként 105 ezer forint.

Szigeti Tamás, a Közép-Dunamenti Kiemelt térség agrárbiztosa
Fotó: Zsiga Ferenc

– A kapás növényeknél milyen a helyzet? 

– A kapások fejlődésére egyértelműen jó hatással volt a közelmúltban lehullott nagy mennyiségű csapadék. Jelentős méretű belvizes területek sehol sem alakultak ki. Nem véletlen, hogy a kukorica jól fejlett, a táblák homogének, és úgy 7-8 tonnás hozamokat ígérnek. A napraforgó a tengerihez hasonlóan meghálálta az esős időjárást, 2,5-3,5 tonnás hozamokkal kecsegtet. A burgonya esetében 25-30 tonnás termésátlaggal terveznek azokon a területeken, ahol nem öntöznek. Az állományról elmondható, hogy az elvárásoknak megfelelően növekszik. A szója különösen jó formát mutat. A növény magassága eléri az ötven centit és eddig zömében a fertőzések is elkerülték az állományt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!