Munkásszálló

2024.05.24. 07:46

Szijjártó Péter: Kalocsa és Foktő térsége a paksi beruházás nyertese – galériával, videóval

Mintegy egymilliárd forintból épült meg a térség legnagyobb munkásszállója Foktőn, melynek csütörtök este tartották az átadóját. A Turbo Truck Kft. telephelyén létesült Turbo Szálló megvalósítását segítette az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) 390 millió forint vissza nem térítendő támogatása. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy a beruházás is hozzájárul ahhoz, hogy az ország foglalkoztatottságát 85 százalékra növeljék.

Horváth Péter

Az átadón Felnagy Zsolt, a Turbo Truck Kft. igazgatóhelyettese elmondta, hogy 2022-ben kezdték meg az évtizedek óta üresen álló volt szovjet laktanyaépület felújítási munkálatait. A beruházással 146 fő elszállásolására alkalmas szállásegység jött létre. 

Szijjártó Péter, beruházás, munkásszálló
Szijjártó Péter: Kalocsa és Foktő térsége a paksi beruházás nyertese
Fotó: Bús Csaba

A szobák kialakításánál figyeltek arra, hogy nemek szerint elkülönített, maximum 4 fő elhelyezésére alkalmas hálóhelyiségeket alakítsanak ki, kerüljenek kialakításra, továbbá a nagyobb szállásegységekben családok részére is elválasztott szálláshelyrészt biztosítsanak. Külön gondnoki egységet, éjjel-nappali ügyeletet biztosító portát, 3 fő elhelyezését biztosító betegszobát, mosókonyhát, tároló- és gépészeti helyiséget is kialakítottak. A munkásszálló berendezési tárgyainak beszerzését saját erőből biztosították.

A megépülő Kalocsa–Paks új Duna-hídnak köszönhetően a Turbo Szálló a közlekedés szempontjából könnyen megközelíthető lesz, így a távolabbi, mint például a paksi atomerőmű-bővítés következtében létrejövő munkahelyek tekintetében is kiemelt fontosságúnak számíthat, és segítheti a szomszédos vármegyék munkaerő mobilitását is – emelte ki Felnagy Zsolt.

Almási Erzsébet, az OFA ügyvezető igazgatója beszédében kiemelte, hogy a szálló fontos lépés a foglalkoztatáspolitikai kihívások megvalósítása terén, ilyen a munkaerő megtartása, az új munkahelyek létrejötte és a munkaerőpiac tartalékainak aktivizálása. Ennek érdekében támogatásokat és programokat indítanak, és a mobilitás elősegítése kiemelt cél, ezen belül munkásszállók építését támogatja az OFA. 2017 óta támogatják ezt a célt, azóta 67 munkásszálló építését támogatták, ami 9480 férőhelyet jelent.

Font Sándor országgyűlési képviselő köszöntője után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédében kiemelte, hogy az elmúlt öt esztendő három nagyon komoly válságot hozott a világra. Ezért az elmúlt öt esztendőben nekünk is, itt, Magyarországon hatalmas küzdelmet kellett folytatni annak érdekében, hogy megvédjék a munkahelyeket a válságoktól, annak érdekében, hogy letörjék a csúcsmagasságokba szökő háborús inflációt, és annak érdekében, hogy erősebben kerüljünk ki ezekből a válságokból, mint ahogyan azokba belekerültünk – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy sikerült megvédeniük a korábban nagyon komoly erőfeszítésekkel elért közös eredményeket. És ennek a sikernek az alapja az, hogy ragaszkodtak ahhoz, hogy munkaalapú társadalmat építsenek. A miniszter kiemelte, hogy a 2010-ben mért több mint 13 százalékos munkanélküliség ma 4 százalék körül van, és 1 millióval többen dolgoznak Magyarországon, mint dolgoztak 14 esztendővel ezelőtt.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a jelenlegi 75 százalékos foglalkoztatási rátát 85 százalékra akarják emelni. Ahhoz, hogy növeljék a munkában álló emberek számát, elsősorban a munkaerő mobilitását kell javítani. Ehhez kulturált, magas színvonalú munkásszállásokra van szükség, amit az OFA programja szolgált. Ezzel lehetővé téve azon emberek számára is a munkavégzést, akik esetében a munkavégzés helyszíne és a lakóhely nem esik egybe.

A miniszter a Turbo Szálló jelentőségéről is szólt.

– Ennek a munkásszállásnak azért van nagy jelentősége, mert a magyar gazdaságtörténet valaha volt legnagyobb beruházása innen 8–10 kilométerre valósult meg. Június elején átadjuk a forgalomnak a Kalocsa–Paks közötti Duna-hidat, amely a magyarországi Duna-szakasz 20. hídja lesz, és ennek következtében a paksi beruházásba bekapcsoljuk a Duna bal parti szakaszát is. Kalocsának, Foktőnek és a többi településnek óriási lehetőséget nyitunk arra, hogy a magyar gazdaságtörténet valaha volt legnagyobb beruházásába bekapcsolódjanak – mutatott rá a miniszter.

– A paksi beruházáson a csúcsidőszakban tízezres nagyságrendben fognak dolgozni. Nekik szállás kell, lehetővé kell, hogy tegyük, hogy itt tartózkodjanak munkavégzésük idején – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a paksi beruházás a térséget az általános beruházási térképen is az eddigieknél jóval vonzóbb helyzetbe hozza.

– Foktő és Kalocsa egyértelműen a paksi beruházás nyertesei közé tartoznak, a megépülő hídnak és ennek a megépülő munkásszállásnak köszönhetően, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarországon a foglalkoztatást még tovább növeljük – mondta Szijjártó Péter.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!