Kecskemét

2023.12.25. 19:50

Betiltja az EU a gázkazánokat, de miként érinti ez a háztartásokat? – erre kerestük a választ

Az Európai Tanács és a Parlament megállapodásra jutott az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv felülvizsgálatával kapcsolatban. Kondor Péterrel, a Híröskazán tulajdonosával beszélgettünk a témában.

Orosz Fanni Flóra

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

bejelentés szerint az épületek felelősek az üvegházhatású gázok kibocsátásának több mint egyharmadáért az EU-ban. A mostani megállapodás fényében az a várakozás, hogy javul az épületek energiateljesítménye, csökken a károsanyag-kibocsátás és leküzdhető az energiaszegénység. Még egy nagy lépéssel közelebb kerül az EU azon célkitűzéséhez, hogy 2050-re elérje a klímasemlegességet – áll a közleményben. A felülvizsgálat fő célja, hogy 2030-ra minden új épület zéró emissziós épület legyen, 2050-re pedig a meglévő épületállomány zéró kibocsátású épületekké alakuljon át – hangsúlyozták.  

A döntés okairól, a lehetséges alternatív megoldásokról és a helyzet következményeiről a Híröskazán tulajdonosa, Kondor Péter számolt be nekünk. 

– Mi volt az oka a gázkazánok betiltásának? 

– Eljött egy olyan modellváltás az energiahordozók terén, ami a megújuló irányba halad. Mindennel szeretnénk energiatakarékosabbak lenni. Ha ezt a tendenciát nézzük, akkor én úgy gondolom, hogy a gázkazánoknál is ez következett be – mondta.

Hozzátette, hogy korábban használtak már hibrid rendszerű gázkazánokat, ahol volt arra is lehetőség, hogy kombinálva legyen a megújuló energia és a gáz. Kiemelte továbbá, hogy manapság a napelemek használata is egyre népszerűbbé válik. Utóbbiról nem titok az sem, hogy hatékonyabban és gazdaságosabban lehet működtetni, mint a gázkazánokat. 

– Milyen következményei lehetnek a kivezetésnek? 

– Pozitívnak gondolom, hogy megújul a piac, illetve úgy gondolom, hogy a háztartások is elkezdenek az energiatakarékosság, illetve a tudatosság jegyében működni. Ezt a fajta tudatosságot már korábban is elkezdhettük megtapasztalni, például a tavalyi év folyamán megnövekedett energiaárak kapcsán is. Negatív irányban nyilván sok háztartást befolyásol az, hogy ez egy nagyobb költség lesz. Egy hőszivattyú berendezése például akár 5–7 millió forintba is kerülhet – mondta a szakember.

Kondor Péter mindenek felett kiemelte, hogy az előre tervezéssel sok fejfájást megspórolhatunk, hiszen, ha évek alatt apránként készülünk a jövőbeni cserére, már nem fog váratlanul érni a nagyobb kiadás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!