Ordas

2023.10.05. 16:38

Paks II.: a projekt átlépett a megvalósítás szakaszába

Ordas adott otthont a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) soros ülésének. A tanácskozáson Rákóczi Péter, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója információkban gazdag tájékoztatót tartott a megaberuházás folyamatban lévő munkálatairól. A beszámoló aktualitását az adta, hogy a projekt átlépett a megvalósítás szakaszába.

Zsiga Ferenc

A képen balról-jobbra: dr. Filvig Géza TEIT elnöke, Szabó Zsolt Ordas község polgármestere és Rákóczi Péter, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója

Fotó: Zsiga Ferenc

– A jó hírem az, hogy amiről korábban beszélgettünk, amiben bíztunk, azok megtörténtek és abban a menetrendben, ahogy azt reméltük. A projekt szükségességét ebben a körben nem kell elmondanom és köszönöm is, hogy a TEIT-es polgármesterek ebben a kérdéskörben mindig élen jártak, a projekt mögött egyfajta biztos hátországként állnak – mondta Rákóczi Péter hozzátéve: a kialakult geopolitikai helyzetet kezelni kellett. Ez sikerült, és mindez Brüsszel jóváhagyásával történt meg.

A kommunikációs igazgató a továbbiakban emlékeztetett az elmúlt időszakban történt szerződésmódosításra. Mint mondta, az üzleti modell nem változott, technikai változásokról van szó. Rákóczi Péter beszámolt arról is, hogy Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami vállalat vezérigazgatója szeptember 22-én Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, valamint Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatójának társaságában felkereste a Paks II. Atomerőmű építési területét. 

– A földmunkák felgyorsultak az elmúlt időszakban, ütemesen és jól halad a munka. 

Vannak olyan munkafázisok, amelyeket a tervezettnél korábban sikerül végrehajtani. Gondolok itt arra, hogy a résfalazásnak már közel a fele megtörtént. Összesen 2,7 kilométer résfalról van szó, amelynek a szerepe az, hogy a munkagödör talajvízzárását biztosítsa. A munkavégzés éjjel-nappal zajlik. Itt érdemes kitérni arra, hogy ezt a munkát egy németországi cég magyarországi leányvállalata, a Bauer Hungária Kft. végzi. Ez is jól mutatja, hogy nemzetközi nagyberuházásról van szó, orosz fővállalkozóval, nyugati és magyar alvállalkozókkal” – szögezte le Rákóczi Péter.

Az előadó aláhúzta: a résfalazás idén befejeződik, és hamarosan kezdődik a talajszilárdítás is. – Itt szintén nagyon intenzív munkára van szükség, mert több száz ponton kell bejuttatni a cementes, bentonitos anyagot a földbe. A munkagödör legnagyobb mélysége mínusz 23 méter lesz. Csak hogy a méretet érzékeltessük: ebben elférne egy tízemeletes társasház. Már 1 millió köbméter föld került kiemelésre az ötös blokk, 300 ezer köbméter a hatos blokk alól.  A munkagödör kialakítása mellett zajlik a felvonulási épületek kivitelezése is. 

A 75 hektáron 119 létesítményt kell megvalósítani. 

Jelenleg az építési területen már befejeződött a betonkeverő üzem építése és folytatódik a betonvas szerelő üzem létesítése. A már említett földmennyiség kiemelése után a következő szakasz a talajszilárdítás lesz a majdani blokkok területén. Azzal számolunk, hogy az első adag betont a következő év végén, vagy a 2025. év elején beöntjük az alaptestbe. Ezzel közel egy időben a Roszatom termelőegységeinél – a magyar nukleáris hatóság engedélyei szerint –megkezdődött a hosszú gyártási idejű berendezések előállítása – számolt be kommunikációs igazgató. 

Az építkezés csúcspontján több mint tízezren fognak dolgozni a munkaterületen

– Az idei év végéig közel ezren, jövőre már kétezren, az építkezés csúcspontján pedig több mint tízezren fognak dolgozni a munkaterületen. Ebből is látható, milyen intenzív tevékenység kell ahhoz, hogy a munkások elszállásolásához is biztosítva legyen az infrastruktúra. Itt is több vonatkozásban történt profilváltás. A PIP Kft. kifejezetten a projektet támogató társasággá vált, feladata többek között a bekötőutak létesítése, a szükséges vízközmű biztosítása, illetve a szálláshelyek biztosítása. Minden egyéb térségfejlesztési feladat a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség (KDMFÜ) feladata lett, ami egy fontos változás.A 300 fős munkásszállás már elkészült, annak már csak a bebútorozása van hátra. A site közvetlen közelében található munkásszállás kialakítása is hamarosan megkezdődhet. Ez a munkásszállás a kezdeti időszaktól fogja biztosítani a munkások elhelyezését úgy, hogy a munkába járás során ne kelljen a 6-os úton átmenni. A helyszínen a szükséges szolgáltatások is biztosítva lesznek. Szintén fontos fejlemény, hogy bő fél év múlva elkészül a Kalocsa-Paks Duna-híd. Ezt követően az az infrastruktúra is, ami a kalocsai oldalon található, sokkal inkább előtérbe kerül – összegzett Rákóczi Péter.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!