Bács-Kiskun

2023.07.30. 17:13

Sertéspestis: elérhetőek a Nébih oldalán a horvátországi területi korlátozások

Az ASP Településlistával és az EU-s térképes kereső elérhetővé tételével is segíti a magyar gazdálkodókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy könnyebben tájékozódhassanak a horvátországi afrikaisertéspestis-járvány legfontosabb információiról.

Tapodi Kálmán

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Mint ismert, Horvátországban is megjelent és az elmúlt időszakban robbanásszerű terjedésbe kezdett az afrikai sertéspestis (ASP). A magyar állategészségügyi hatóság megerősítette járványvédelmi intézkedéseit, hogy minimalizálja a vírus behurcolásának kockázatát – közölte honlapján a Nébih

Mint írták: a gazdálkodók számára kiemelten fontos jelenleg – különösen a járvány gyors terjedése miatt –, hogy információval rendelkezzenek a horvát származású élősertés, sertés eredetű termék megfelelő származásáról, a horvátországi korlátozás alatt álló területek alakulásáról. A Nébih ASP tematikus oldalán településlistával, valamint az EU-s térképes kereső elérhetővé tételével segíti az érintettek tájékozódását.

Bár az informálódás a magyar gazdálkodók érdeke is, azonban fontos hangsúlyozni, hogy a mozgatási tilalmak betartatása, a fertőzött területekről más tagállamba történő szállítás megakadályozása elsődlegesen a horvát szakhatóság feladata! E kötelezettségről uniós határozat is rendelkezik. Épp ezért az elsődleges és hivatalos hírforrásnak is a horvát hatóság által közzétett információk számítanak. Emellett fontos kiemelni, hogy – a járvány indokolta speciális szabályokon túl – továbbra is érvényes minden, a tagállamok közötti élőállat-mozgatásra vonatkozó előírás, azokat kötelező betartani – figyelmeztetett a hivatal. 

Az ASP-vel kapcsolatban további információk olvashatóak a Nébih weboldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!