Bács-Kiskun

2022.11.14. 11:25

Sokan munkára fogják az öreg kerti gépeket is

A világ nagy léptékű eseményei is nyomon követhetők a mezőgazdasági kisgépszervizekben. Ez idő tájt főleg a motoros fűrészeket éleztetik, javíttatják, újíttatják a műhelyekben.

Miklay Jenő

Pap László szerint a régi kerti gépek többségét érdemes felújítani.

Forrás: Miklay Jenő

Napjaink energiaválságában felértékelődött az éveikig rakásban álló tűzrevaló is, amit eddig csak kerülgettek portájukon a családi házak lakói. Idén, az energiaválság miatt kénytelenek elszánni magukat, hogy felaprítsák a hulladék fájukat, vagy az erdészettől vásárolt rönköket.

– Mindenki takarékosabban próbál bánni a földgázzal, árammal, az eltüzelhető fát, ami akad a ház körül, felvágják. Ezért az utóbbi hónapokban különösen sok kézi láncfűrészt hoznak hozzám. Némelyik gép sok-sok évig porosodhatott a padláson, fészerben, ám most ismét hasznuk vált. Némelyek jobb állapotban vannak, mint a mai új, de olcsó típusok, érdemes őket működő állapotba hozni. Ez a tulajdonságuk általánosítható szinte minden más mezőgazdasági kisgépre is. A 20-30 vagy akár 40 éve gyártottak anyagának minősége rendszerint jobb, mint a legújabbaké – sorolta tapasztalatait Pap László, a nagykőrösi Abonyi úti kisgépszervíz tulajdonosa.

Napjainkban kevés mesterember akad, akik kitartottak a kerti gépek szerelése mellett. Az utóbbi néhány évtizedben ugyanis sorra hagyták el az emberek egyre kevesebb hasznot adó zártkertjeiket, így aztán a javítókapacitás is lassan elsorvadt. 

Nagykőrös környékén csak egyetlen hivatalosan jegyzett kisgépes szakszervizről tudunk: Pap László több mint 30 éve működő műhelyéről. Zömmel reá hárul több száz helyi zártkert kisgépeinek reparálása. Munkája megint szaporodik, úgy tűnik, a kiskertekbe kezd visszatérni az élet.

– Egyre többen gondolják azt, hogy érdemes újra művelésbe venni a kiskerteket. Mindenki látja, hogy megdrágultak a termények a piacokon, másrészt pedig kinek-kinek a saját gyümölcse, zöldsége ízlik jobban. A változásokat abból látom, hogy mindenféle régi gépet elhoznak felújításra, mert használni akarják azokat. Szerencsére sok régi márkához találhatók még alkatrészek, többségüket kiváló állapotba lehet hozni – sorolta Pap László.

A nagyobb díszkertes portákon ma már nem számítanak ritkaságnak a nagy, kényelmes fűnyírók.
Forrás: Miklay Jenő

A kertműveléshez sokaknak van huzalmuk, ez látható például Nagykőrösön vagy Kecskeméten is a gondozott termesztő- vagy pihenőkerteken. A kertészkedés akkor igazán vonzó, ha minél kevesebb erőfeszítés, gépszerelői tudás kell hozzá.

– Épp e kívánságok révén váltak újabban népszerűvé az elektromos gépek. Szinte minden munkához kaphatók akkumulátorral működők. Különösen a díszkerteket gondozók kedvelik azokat, hozzám még Bács-Kiskun megyéből is hoznak javítani valót. Ezeket a masinákat azonban nemigen ajánlom, mert teljesítményben elmaradnak a robbanó motorosaktól, akkumulátoraikkal is akadhatnak gondok, de kétségkívül kényelmesebbek – tette hozzá.

A megbízhatóbb, erős kisgépek vásárlását elodázzák, mert olyanokból a gépállomány összeállítása több százezer forintjukba kerülhet a kertészeknek. Ezért elkerülhetetlen a szervizek szolgáltatásainak kibővítése. Ismét széleskörűen mutatkozik kereslet a kölcsönző szolgáltatásokra. Kölcsöngéppel kevesebből kijön az aktuális gépi munka, mint mondjuk egy 200-250 ezer forintos gép fenntartásával. Akik hirtelen nekiállnak a kertművelésnek, gyakran kérik a gépek helybe szállítását is, nem mindenki rendelkezik ahhoz megfelelő járművel. Tuskózni sem akarnak ma már az emberek, nem csoda, hiszen fárasztó, hívják a marógépest, aki eltávolítja a földből a fa maradványait. Mindezek alapján mondhatjuk, hogy az elkövetkező időkben a kertművelők igényei jócskán kibővíttetik a javítóműhelyek szolgáltatásait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!