Madárinfluenza

2022.06.08. 11:25

Továbbra is jelen van a H5N1-vírus Bács-Kiskun megyében is

Tovább nőtt a magas patogenitású madárinfluenza-vírus (H5N1) által megfertőzött baromfiállományok száma a megyében.

Tapodi Kálmán

Archív felvétel.

Fotó: Bencsik Ádám/Békés Megyei Hírlap

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által közzétett adatok szerint a múlt héten Kiskunhalason egy pecsenyekacsa-, Petőfiszálláson és Harkakötönyben egy-egy tömőlúd-, Jászszentlászlón egy mulard kacsaállományban mutatták ki a vírus jelenlétét.

A Nébih közlése szerint – Bács-Kiskun mellett – Csongrád-Csanád és Békés megyében szintén jelen van még a madárinfluenza vírusa. Felhívták a figyelmet arra, hogy a járványügyi fegyelmen nem szabad lazítani. Az állatoknak szánt takarmányt és almot fedetten kell tárolni, illetve a megfelelő személyi higiéniára és jármű-fertőtlenítésekre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Az ország magas kockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása. 

Mint arról beszámoltunk, idén áprilisban ütötte fel a fejét újra a madárinfluenza Bács-Kiskun megyében. Akkor Kiskunmajsán található, mintegy 3500 hízóludat számláló állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza gyanújára. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta az állományban. Az állategészségügyi szakemberek az állomány felszámolását már a gyanú alapján megtették.

Néhány nappal később már Bács-Kiskun mellett Békés és Csongrád-Csanád megyét is újra elérte a madárinfluenza. Ezek a kitörések összesen több mint 65 ezer baromfit érintettek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!