Galériával

2022.05.27. 17:29

A víziszárnyas ágazat gondjaira félpályás tüntetéssel hívták fel a figyelmet a termelők Kiskunmajsán

Elkeseredett dél-alföldi víziszárnyas termelők tüntettek pénteken Kiskunmajsán, a Félegyházára vezető főút mentén, hiszen az elmúlt időszakban családjaik megélhetése került veszélybe az ágazatot sújtó madárinfluenza, illetve az annak kapcsán elrendelt intézkedések miatt.

Tapodi Kálmán

A Magyar Kacsa és Lúdszövetség tartott tüntetést Majsán. Fotó: Tapodi Kálmán

A Félegyházára vezető út mentén mintegy száz autóval tartottak félpályás tüntetést, amivel arra akarták felhívni a figyelmet, hogy tarthatatlan a helyzet az ágazatban, de mint a tüntetésen is elhangzott: félő, hogy a pecsenyecsirke előállítók vagy éppen a pulyka ágazat szereplői is hasonló helyzetbe kerülhetnek.

A madárvész által leginkább sújtott Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyében tevékenykedő víziszárnyas nevelők szószólója Szabó Bálint, a Magyar Kacsa és Lúdszövetség elnöke volt, akit néhány hete Kiskunfélegyházán, viharos körülmények között választottak a szövetség élére. (A tisztújítás kapcsán még most is vannak viták, az ágazat szereplői között akadnak, akik nem tartják törvényesnek ott született döntéseket.)

– Baj van a víziszárnyas ágazatban. Nem valami és főleg nem valaki ellen jöttünk össze, hanem azért, hogy innen Kiskunmajsáról, tiltakozzunk a madárinfluenzának nevezett, szerintem hazug történet mögé bújtatott folyamat ellen. Élni és főleg dolgozni szeretnének az emberek, hiszen itt és az egész Dél-Alföldön több száz család, vállalkozás maradt munka nélkül és maradt kilátástalan helyzetben. A madárinfluenza nyomán munkanélküliségi hullám söpör végig a régióban és egyelőre azt látjuk, hogy a döntéshozók ebben az ügyben nem csupán tehetetlenek, hanem tétlenkednek is 

– fogalmazott Szabó Bálint, aki hozzátette: itt pedig minden hét és minden hónap elmulasztott idő, ami sajnos emberi életekbe, egzisztenciákba kerül.

– A vidék Magyarország éléskamrája és ha a vidék bajba kerül, akkor pár hét múlva Magyarország is bajba kerül. Ha a víziszárnyas ágazat szereplői nem tudnak termelni, akkor pár hét múlva nem lesz mit az asztalra tenni a városokban sem – sorolta Szabó Bálint, aki felhívta a döntéshozók figyelmét a helyzet tarthatatlanságára.

A szónok úgy vélekedett, hogy a madárinfluenza nem egy természetes járvány és nem egy klasszikus betegség. – Ez egy mesterségesen előállított és mesterségesen terjesztett vírus – állította Szabó Bálint, aki szerint egyes üzleti körök érdekei állnak az ágazat tönkretétele mögött.

– A magyar járványügyet a fejéről ideje most már a talpára állítani – hangoztatta Szabó Bálint, aki hozzátette: örömmel fogadták, hogy az Agrárminisztériumban Nobilis Márton személyében új államtitkárt neveztek ki, akihez már eljuttatták elsődleges ajánlásaikat a madárinfluenzával kapcsolatban. 

Szabó Bálint az elkövetkező hetek legfontosabb teendőjének nevezte, hogy a termelők összeállítsák azt a szakmai csomagot, amiben a madárinfluenza kezelésre tesznek javaslatokat. 

Szabó Bálint hangsúlyozta: ragaszkodni fognak ahhoz, hogy egészséges állatokat ne öljenek le. Hozzátette: a beteg állományok életképes tagjait se leölni, hanem meggyógyítani kellene.

A szónok hangsúlyozta: céljaik eléréséhez számítanak az érintett térségek országgyűlési képviselőinek, valamint a dél-alföldi kormánybiztossá kinevezett Bányai Gábor támogatására, akikhez eljuttatják majd a helyzet megoldására összegyűjtött javaslataikat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában