bács-kiskun

2021.09.03. 13:55

Még mindig sokan dolgoznak feketén az építőiparban

Július elejétől a fogyasztóvédelem is bekapcsolódott az építőipari alapanyagok piacán tapasztalható jelenségek fokozott ellenőrzésébe. Kiderült, hogy az építési kedv növekedésével nem járt együtt a munkavédelmi szabályok betartása. A leggyengébben a TÜZÉP telepek teljesítettek.

baon.hu

Debrecen, 2016. április 18. Építõanyagok rakodása az udvari depóban a GSV Kereskedelmi Kft. (Gulyás Tüzép) építõanyag-telepén. A 25 éves cég áruházában és tüzép telepén - 50 ezer négyzetméteren - csaknem 100 ezer terméket kínál a lakosság és az építõipari vállalkozók, kivitelezõk részére. A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) program hatására a korábban tapasztaltakhoz mérten 20 százalékkal többen keresik fel a Kft. telephelyeit. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA / Bizományosi

Fotó: Oláh Tibor

Átfogó, az ország egész területére kiterjedő, összehangolt ellenőrzést végeztek nyáron az illetékes hatóságok az építőipai tevékenységet végzők körében. A több mint kétezer vizsgálatban a fővárosi és megyei kormányhivatalok szakterületi hatóságai mellett az adóhatóság és a rendészeti szervek is részt vettek – olvasható a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal közleményében.

A komplex ellenőrzések célja a jogkövető gazdasági működés és foglalkoztatás erősítése, a tisztességes, jogkövető cégek versenyhátrányának csökkentése, a szabályok megszegésével (feketefoglalkoztatás, munkavédelmi szabálytalanságok) jogosulatlan előnyt szerző vállalkozások felderítése, illetve az ágazatban dolgozók alapvető jogai érvényesülésének elősegítése volt. A vizsgálatok a foglalkoztatás-felügyelet, a munkavédelmi és munkaügy, az építésfelügyelet, a fogyasztóvédelem, a műszaki biztonsági, valamint a környezetvédelem, természetvédelem és hulladékgazdálkodás területére terjedtek ki.

A legtöbb problémát a foglalkoztatás, a munkavédelem és az építésfelügyelet terén tapasztalták a szakemberek. Továbbra is jellemző a bejelentés nélkül foglalkoztatás, illetve a munkaidő-nyilvántartás vezetésének hiánya.

Mint írták, kiderült, hogy az építési kedv növekedésével nem járt együtt a munkavédelmi szabályok betartása, mert évről évre ugyanazon szabálytalanságokat, hiányosságokat tárják fel. Szintén gyakori tapasztalat volt nemcsak a védőeszközök biztosításának, illetve használatának elmulasztása (védősisak, védőcipő, légzés- és hallás védelem), hanem a megfelelő munkaeszközök hiánya is.

Ugyancsak visszatérő problémát jelentett a nem biztonságos munkakörnyezet, úgy, mint például a rossz világítás, a mechanikai védelem hiánya vagy a nem megfelelő műszaki állapotú állványzat.

Bács-Kiskun megyében 60 lefolytatott helyszíni ellenőrzésből 42 esetben állapított meg jogsértést a hatóság, amelyet követően – ismételt szabálytalanság esetén – összesen 250 ezer forint összegű bírságot szabott ki.

A leggyengébben a TÜZÉP telepek teljesítettek, ezeknek több mint 80 százalékánál merült fel probléma. A kereskedők 70 százaléka ugyanakkor már az ellenőrzés ideje alatt kijavította a feltárt mulasztást.

– Az általános kereskedelmi feltételek ellenőrzése során az eladási és egységár feltüntetésének elmulasztása mellett kollégáink találkoztak nem hitelesített mérleggel, hiányzó vásárlók könyvével, de még fel nem tüntetett nyitvatartási idővel is – közölte a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal. Az ártájékoztatásbeli mulasztások többnyire nem az eladótérben egyébként eladásra kínált termékeket, hanem a vizsgált termékkört érintették. A helyszíni elmondásokban a szinte napi árváltozást jelölték meg az árfeltüntetés hiánya indokaként.

A megyei kereskedelmi forgalomban árusított hegeszthető betonacélok, valamint szerkezeti fák, faanyagok esetében az előírt jelölések többnyire fel voltak tüntetve. Ahol jogsértést tapasztaltak a szakemberek, az a gyártó neve és címe feltüntetése hiányából, valamint jelöletlen szerkezeti fa forgalmazásából adódott. A termékekhez rendszerint átadták a gyártó által kiállított teljesítménynyilatkozatot, mely tartalma alapján megfelelt a vonatkozó előírásoknak.

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!