bács-kiskun

2021.05.23. 15:32

Nyomot hagyott a járvány az építési kedven, de az új lakások kelendők

Hatszorosára nőtt a tízezer lakosra jutó új lakóingatlanok száma Bács-Kiskun megyében az elmúlt években, ami bőven meghaladja az országos átlagot. Az eladásra kínált lakóingatlanok iránti érdeklődők száma pedig egy év alatt több mint négyszeresére emelkedett – derült ki az ingatlan.com Bács-Kiskun megyei újlakáspiacról szóló elemzéséből.

Mester-Horváth Nikolett

Kecskeméten jelentős volt az új lakóingatlanok kínálata május elején

Fotó: Bús Csaba

Hazánkban 2015 óta lakosságarányosan többszörösére nőtt az évente átadott új lakások száma. Tavaly több mint 28 ezer új építésű lakóingatlant adtak át, ami a járványhatás ellenére évtizedes csúcsot jelentett. Tízezer lakosra vetítve durván négyszeres volt a növekedés. A lakásépítési kedv azonban a múlt évben visszaesett a pandémia és a kedvezményes áfakulcs korábbi kivezetése miatt.

Az új lakóingatlanok Bács-Kiskun megyei piaca viszont az országos átlagnál jobban teljesített. Az elmúlt évben 1332 új lakást adtak át a megyében, ez több éves csúcsot és 67 százalékos növekedést jelentett 2019-hez képest.

A lakosságarányos mutatóban a megye lekörözi az országos piacot: több mint hatszoros bővülés figyelhető meg az öt évvel korábbi adatokhoz képest.

Balogh László, az ingatlanhirdetési portál vezető gazdasági szakértője elmondta:

az, hogy a járvány évében ért el rekordot a megyei újlakáspiac annak köszönhető, hogy a múlt évben átadott lakások többségének építése jellemzően egy-két évvel korábban indult.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a pandémia kedvezőtlen hatása a lakásépítési kedven nyomot hagyott. Bács-Kiskun megyében hétszáz alá csökkent a lakásépítési engedélyek száma 2020-ban, szemben az előző évekre jellemző 1000 darabot meghaladó szinttel. A csökkenésben a világjárvány mellett szerepe van annak is, hogy 2019 végén megszűnt a kedvezményes lakásépítési áfa.

– Idén ugyanakkor újból életbe lépett az alacsony áfakulcs, ez pedig már az év elején is élénkülést hozott a piacra és várhatóan a jövőben is kitarthat a fejlődés, ehhez azonban szükség lesz arra, hogy a kedvezményes áfa tartósan megmaradjon – vélekedett a szakértő.

Kecskeméten jelentős volt az új lakóingatlanok kínálata május elején
Fotó: Bús Csaba

Erősödik a megyék súlya az újlakáspiacon

Az ingatlanhirdetési portál adatai szerint az idei év első négy hónapjában a megyében eladásra kínált új lakóingatlanok – lakások, sor-, iker- és családi házak – iránti érdeklődők száma 353 százalékkal nőtt 2020 azonos időszakához képest. Bács-Kiskun megyében Kecskeméten volt jelentős az új lakóingatlanok kínálata május elején, ezeknek az átlagos négyzetméterára 624 ezer forint volt. Az érdeklődők számának jelentős növekedése igaz sok más megye piacára is. Ez összhangban van az elmúlt években kialakult trenddel: az utóbbi években ugyanis Budapest súlya csökkent az országos újlakáspiacon belül, a megyékben pedig fokozatos erősödés volt, ez a folyamat pedig várhatóan a jövőben újabb lendületet kaphat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!