Beruházás

2021.01.08. 07:00

Megújult a kunszentmiklósi gimnázium ebédlője

Tovább épült és szépült a kunszentmiklósi Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola. Az elmúlt évben az intézmény fenntartója, a Kunszentmiklósi Református Egyházközség saját költségvetéséből megvalósította az intézményhez tartozó ebédlő renoválását.

Gulyás Sándor

A konyhai kiszolgálórészen padlófűtést is kialakítottak a felújítás során

Forrás: Petőfi Népe

Az iskola névadója, Baksay Sándor református püspök 1915-ben szinte minden vagyonát a gimnáziumra hagyta. Meghagyta, hogy a konviktus felépítéséig a részvények éves jövedelmét az alapítvány tőkéjéhez kell csatolni, majd 1917. június ­15-én az egyháztanács határozatot hozott a konviktus megépítésére.

Az épület az 1900-as években több funkciónak tett eleget,

hiszen kollégiumként, ebédlőként is működött, amellett, hogy az épület szárnyaiban szolgálati lakások és tantermek is megtalálhatók voltak. Az iskola épületeinek felújítása során ezeket a szárnyakat lebontották, megmaradt a melegítőkonyha és az ebédlő rész.

– Az ebédlő külső renoválása tíz évvel ezelőtt megtörtént, a belső szerkezethez ekkor nem nyúltak, mivel nem fért bele az akkori költségvetési keretbe. 2017-ben az új általános iskolai épület építésekor újra felvetődött az ebédlőfelújítás lehetősége is, de végül az elmúlt évben történhetett meg az építmény korszerűsítése. Az ebédlőfelújítás folyamatát valamelyest segítette a 2020. március 16-tól központilag elrendelt tantermen kívüli digitális munkarend, hiszen ebben az időszakban nem volt szükségünk az ebédlőre, illetve az általános iskola auláját lehetett „raktárként” használni – nyilatkozta a baon.hu-nak Szolnoki Attila, a Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola igazgatója.

A járványhelyzet azonban hátráltatta is a beruházást, így nyáron már körvonalazódott, hogy a 2020–21-es tanév kezdetekor még nem lehet használatba venni az ebédlőt. Nem volt könnyű feladat a több mint kétszáz menzás étkeztetését az új tanév első két és fél hónapjában megszervezni.

– Áthidaló megoldásként a fenntartó gyülekezet közösségi tere lett berendezve „ebédlőnek”, ahol a felső tagozatosok étkeztek, az alsósok pedig az ételszállítást végző cég éttermébe, közel egy kilométerre vonultak át enni nap mint nap.

A felújítás során fő szempont volt az eredeti állapot megőrzése, a tárgyi és szellemi örökség ápolása.

Az energetikai rendszert teljes mértékben korszerűsítették. Új kazánok és fűtőtestek kerültek beszerelésre, míg a konyhai kiszolgálórészen megtörtént a padlófűtés kiépítése. A régi melegítő konyha, a vizesblokk és az ebédlőtér a tervezés során új helyet foglal el, így az ingatlan struktúrája teljesen megváltozott. A tágas ebédlő egy korszerűen és minden előírásnak megfelelő melegítő konyhával együttesen szolgálja az intézmény valamennyi használóját – emelte ki Szolnoki Attila.

A konyhai kiszolgálórészen padlófűtést is kialakítottak a felújítás során
Fotó: Petőfi Népe

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!