módosítás

2020.06.30. 14:24

Átszabta a halasi testület az idei költségvetést

A koronavírus-járvány miatt a képviselő-testület legutóbbi ülésén módosította az idei költségvetését, 110 millió forinttal csökkentette a nem kötelezően ellátandó feladatokra szánt támogatás összegét. A javaslatot a helyi többség mellett az ellenzéki képviselők fele is elfogadta.

Pozsgai Ákos

A képviselők többsége támogatta a büdzsé módosítását

Forrás: PN

Fotó:

A halasi közgyűlés az ülésen jóváhagyta az elmúlt év költségvetési zárszámadásáról szóló beszámolót. A 2019-es költségvetési év a gazdálkodás szempontjából kiemelkedően sikeresnek mondható – mondta a képviselő-testület legutóbbi ülésén Csendes Ildikó, a városháza pénzügyi és gazdálkodási osztályának vezetője. A szakember elmondta, hogy számos pályázatban elindultak a kivitelezési munkák, illetve saját beruházások és felújítások is megvalósultak az elmúlt év folyamán. Kiemelte: a város vezetése fontosnak tartotta a megfontolt, takarékos, költséghatékony gazdálkodást, így a 2020-as évre tartalékot is tudott képezni az önkormányzat.

A város intézményeinek összesen 125 millió forinttal több támogatás jutott, így bérfejlesztésekre is sor kerülhetett az önkormányzat intézményeiben dolgozók esetében. Az óvodák összességében 27 millió forinttal kaptak többet, a városi bölcsőde hatmillióval, a könyvtár hárommillióval, a Thorma János Múzeum kilencmillióval, a Költségvetési Gazdálkodási Szervezet ötvenmillióval és a polgármesteri hivatal harmincmillió forinttal több pénzből gazdálkodhatott. Az önkormányzati tulajdonú társaságok 61 millió forinttal nagyobb büdzsével tervezhettek, mint egy évvel korábban. A Kiskunhalasi Cigány Nemzetiségi Önkormányzattal is szoros együttműködésben van a város, ők 1,7 millió forinttal több támogatást kaptak az egy évvel korábbihoz képest, és a civil szervezeteknek is több támogatás jutott. A koronavírus-járvány kapcsán elrendelt veszélyhelyzet miatt a képviselők módosították az önkormányzat idei évi költségvetését, összesen 110 millió forintot kellett lefaragni a kiadási oldalon.

– A stabil költségvetésnek köszönhetően sikerült a kötelezően ellátandó feladatok veszélyeztetése nélkül átcsoportosítani a betervezett gépjárműadó és idegenforgalmi adó bevételkiesését. Sem intézményeink, sem a gazdasági társaságok támogatását nem kellett csökkenteni. – Ugyanakkor a költségvetési rendelet módosításában államitámogatás-növekedés is szerepel, az óvodák, a bölcsőde és a polgármesteri hivatal többlettámogatást kap az államtól a kötelezően ellátandó feladatokra – mondta Csendes Ildikó.

A képviselők többsége támogatta a büdzsé módosítását
Fotó: PN

A kiadások csökkentését a nem kötelező, önként vállalt támogatásokból és a tervezett felújítások, beruházások későbbre halasztásával tudta elérni az önkormányzat. A módosítás szerint az idei évben kevesebb pénz jut a Kiskunhalasi Cigány Nemzetiségi Önkormányzatnak, a Kiskunhalas Város Sportjáért Közalapítványnak, a civil egyesületeknek, a Városért Közalapítványnak, a polgármester saját támogatási keretére, a rendőrségi parkoló építésére, a külterületi gyűjtőutak felújítására, ingatlanvásárlásra, a Dongéri út harmadik ütemének közmű-kivitelezési tervére, csapadékcsatorna-felújításra, játszóterek fejlesztésére, területi beruházási munkákra, közvilágítás-fejlesztésre. Az általános tartalékot is csökkentették, valamint a gördeszkapályához se lesz egyelőre szükség pályá­zati önerőre. Fülöp Róbert polgármester hangsúlyozta: a magyar állam mellett az önkormányzatoknak is ki kell venniük a részüket a koronavírus-járvány elleni védekezésből, ennek keretében születtek meg a mostani döntések. Ugyanakkor kiemelte, az elmúlt időszakban a korábbiakhoz képest messze több állami támogatást kapott a város, ennek köszönhetően jelentős fejlesztések valósultak meg.

Vincze Attila önkormányzati képviselő hozzátette: a mostani 110 millió forint kiesés ellenére is pozitív a város pénzügyi mérlege, elég ha csak azt a négymilliárd forintos tételt veszik alapul, amivel a kormány Halas segítségére sietett, amikor átvállalta a város adósságát. Kuris István László alpolgármester arra emlékeztetett, hogy több mint félmilliárd forint támogatás érkezik a halasi cégeknek, akik a versenyképesség javításában részt tudnak venni, ez az összeg nem csak a munkahelyeket őrzi meg a városban, hanem helyi adóbevételt is generál az önkormányzat számára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!