Finomságok

2023.11.26. 10:45

Mesés lekvárokat készít a kunbaracsi jegyző, Lőrincz Edit

Mindenkinek van a kamrájában egy aranyérmes lekvár – tartja a kunbaracsi Lőrincz Edit, aki az idei évben bazsalikomos szamócalekvárjával első lett a VII. Aranyhomok Térségi Lekvárversenyen.

Gulyás Sándor

A lekvár nem csak finom, hanem egészséges, kiváló ajándék, üvegbe zárt szeretet – állítja a kunbaracsi jegyző asszony

Fotó: Gulyás Sándor

Lőrincz Edit a lekvárfőzés fortélyait még gyermekkorában leste el nagymamájától, ám komolyabban húsz éve, Kunbaracsra költözése után, kezdett foglalkozni a sűrű, csillogó üvegbe zárt finomságokkal.

– A vegyes lekvár ízét ma is a számban érzem, amit nagymamám készített. Az első saját készítésű sárgabarack lekváromat ifjú feleségként főztem, ami nem úgy sikerült, ahogy terveztem, de azért annak is volt keletje. Húsz évvel ezelőtt költöztünk Kunbaracsra. Férjem nem sokkal később gyümölcsfákat telepített a kertünkbe. Az alapanyag adott volt, mivel gyorsan elillannak a nyár ízei, érdemes volt belőlük későbbre is eltenni. A hagyományos szezonális gyümölcsökkel  eperrel, cseresznyével, meggyel, sárgabarackkal, a ribizlivel, szilvával, a birsalmával kezdtem. Később szabadjára engedtem fantáziám és ezek után foglalkoztam az ízkombinációkkal – emlékezett vissza Lőrincz Edit.

A lekvárok és a receptek száma egyre gyarapodott. A finomságokból nem csak a családnak jutott, hanem néhány közeli ismerős is megismerhette Edit asszony „gyümölcsízeit”.  Nyolc éve, a kecskeméti Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállításon mérette meg magát először, ahol málnalekvárjával a második helyen végzett. A siker hatalmas lendületet adott számára, így azóta is minden esztendőben rendre az élmezőnyben  végez a lekvárversenyen. Kreativitása meghozta gyümölcsét, idén a zsűri a bazsalikomos szamócalekvárját találta a legízletesebbnek.

– A lekvárfőzés nem egy boszorkányos dolog, ezért is tartom azt, hogy mindenkinek van a kamrájában egy aranyérmes lekvár. 

Ahhoz, hogy megőrizzük a nyár ízeit, kell némi jártasság. A lekvárfőzés egyik alapanyaga a jó minőségű gyümölcs. Magam a régi iskola híve vagyok, így a befőzőcukron kívül más adalékanyagot nem használok. A befőzőcukor eleve tartalmaz bizonyos mennyiségű sűrítőanyagot, tehát ehhez további zselésítőre nincs szükség. A cukorral pedig módjával bánok. Csak annyi ideig főzöm a lekvárt, amíg nagyon muszáj, hogy az aromái, ízanyagai, illata megmaradjanak. A forró masszát beleteszem a steril üvegekbe, lezárom, fejtetőre állítom, majd száraz dunsztban hagyom kihűlni – árulta el a lekvárfőzés „műhelytitkait” Lőrincz Edit.

Lőrincz Edit kísérletező kedve sohasem hagy alább, jó partnere ebben férje. Ő vágja ki a textileket az üvegekre, segít a gyümölcsöt tisztítani, magozni. Legjobb kritikusai pedig a családom tagjai, akik nem rejtik véka alá véleményüket.

A fekete ribizli tele van C vitaminnal

– Kedvenc lekvárjaink egyike a ribizli duó, ami piros és fekete ribizliből készül. Számomra a legkedvesebb a narancsos birsalma lekvár, ami a húsok mellé is kiváló, de citromos fügelekváromnak is van keletje. Lekvárt a téli hónapokban is lehet főzni, ilyenkor a déligyümölcsök szolgáltatják az alapanyagot. Lényegében mindenből lehet lekvárt főzni, még a zöldségekből is, jó példa erre a paradicsom és a töklekvár. Ha kevés az alapanyag a gyümölcsöt almával lehet szaporítani, ami kiváló állagjavító – tette hozzá Lőrincz Edit.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!