Körmöczi Edina

2023.06.21. 13:10

Egyre ügyesebben totyog a gipszelt lábú liba: a bajai állatvédő esélyt adott neki − videóval

Nem mindennapi esemény történt egy Baja melletti tanyán. Körmöczi Edina állatvédő a lábtöréses balesetet szenvedett libáját állatorvoshoz vitte, aki begipszelte a szárnyas jószág végtagját.

Márton Anna

Körmöczi Edina és a sérült iba

Fotó: Beküldött fotó

Körmöczi Edina hírportálunknak kijelentette, hogy nála családtagok a libák, nem kerülnek tepsibe egyáltalán. Hosszú évek óta élnek együtt a libák a lovaival, és nagyon szeretik egymást. 

− Itt vannak reggeli rituálék, a libák megpucolják a lovak lábait, egy reggel amikor kimentem hozzájuk láttam, hogy valami baj van. A lovam iszonyatosan őrzi a libát, nem mozdult mellőle, közben nyalogatta a tollait, bekapta a szárnyát, úgy próbálta felsegíteni.  Ekkor vettem észre, hogy egész biztosan eltört a lába, abban is biztos voltam, hogy a ló ugrott rá. Valószínűleg vágtáztak be kintről a legelőről és baleset történt − idézte fel a múlt heti történést Körmöczi Edina. Ezt követően rögtön telefonált dr. Sulyok Péter állatorvosnak, akivel együtt dolgoznak az Út mentén Alapítványban már 15 éve és úgy döntöttek, hogy küzdeni kell a libáért.

− Az állatorvossal közösen úgy döntöttünk, hogy be kell gipszelni a liba lábát. Elvittem gyorsan és gyönyörűen helyre igazította a csontot, szakszerűen begipszelte a lábát − mondta a fiatal hölgy. 

Körmöczi Edina mindennap fürdeti azóta a sérült szárnyast, kiviszi legelni. 

Örömmel számolt be arról, hogy kedden volt az első alkalom, amikor a liba elkezdte terhelni a begipszelt lábát. Véleménye szerint rendbe fog jönni, mert már járt is a sérült lábával.

Begipszelték a liba lábát
Fotó: Beküldött fotó

Az állatorvos javaslata az volt, hogy 4-6 hétig legyen a gipsz az állat lábán, de Edina szerint lehet, hogy három hét múlva már megpróbálják levenni. Ha kell, akkor visszagipszelik, de ha jobban lesz, akkor már nem kell újra rögzíteni.

A libákat egy idős bácsitól vásárolta Edina sok évvel ezelőtt. A férfi a libákat az utcán legeltette,  a szárnyasok nagyon szerették, csipkedték a szemüvegét miközben olvasott. Mindenkinek az volt a véleménye, aki látta, hogy nagyon különleges szárnyasok, és nagyon szeretik a gazdájukat, mígnem egy napon Edina megtudta, hogy a bácsi le akarja vágni őket. − Tudtam, hogy ezt nem fogom hagyni, így megvettem őket rendes libaárba, azóta nálam élnek. Végülis a tepsi elől mentettem meg őket − mesélte az állatvédő.


 A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!